Aко не бъде приет за 2023 г., би следвало да

...
Aко не бъде приет за 2023 г., би следвало да
Коментари Харесай

Росица Велкова: Ако останем на удължителния бюджет, дефицитът ще е под 6.4%

Aко не бъде признат за 2023 година, би следвало да бъде продължен с още някакъв допустим период удължителният закон за бюджета , с цел да може да продължи страната да действа. Toва сподели финансовият министър Росица Велкова пред публицисти в Народното събрание.

Към момента удължителният закон е годен до 10 юни, а по-късно би могъл да бъде продължен с 2-3 месеца , или до приемането на Закон за държавния бюджет за 2023 година Ако страната остане на удължителен закон дефицитът би бил под 6.4% , тъй като в плана на закон на служебното държавно управление са включени нарастване на учителските заплати до 125% от междинната работна заплата и са включени 10% нарастване на разноските за личен състав за всички структури, които не са получили нарастване през 2022 година Така че дефицитът ще бъде малко под 6%, посочи финансовият министър.

На въпрос къде са средствата от Плана за възобновяване, Велкова разяснява, че когато се внесъл законът за бюджет за 2022 година ПВУ в закона на касова основа бил разчетен приходът еднакъв на разхода. След това заради забавянето, което имало при показване на ПВУ и заради извършени диалози в Брюксел се договорило първото заплащане да бъде в размер на 2 милиарда и 700 хиляди лева Средствата от ПВУ не са отишли за понижаване на недостига или за разноски, които са свързани с европейските средства, увери финансовият министър.
 Росен Христов: ПВУ и 18 милиарда лева са в ръцете на депутатите
Росен Христов: ПВУ и 18 милиарда лева са в ръцете на депутатите

Върви ускорено предоговаряне на ПВУ

Част от средствата, получени по ПВУ са послужили за нарастване на финансова основа. Така е уравновесен бюджетът на касова основа. По отношение на фискалния запас, Велкова го съпостави с банка, в която има непознати средства, средства на Столична община, средства на Сребърния фонд, европейски средства, само че с тези средства, с цел да не се постанова страната да тегли дълг, а да стоят непознатите средства да не бъдат потребни, страната оперира с тези средства и прави разноски с държавния бюджет. " Народните представители условно ни споделиха, че би трябвало да буферираме и да поддържаме европейските средства и средствата от Сребърния фонд. В тази връзка гледаме фискалният запас да не падне под размера на нужните средства, когато се обезпечава финансирането на лимитите ", сподели Велкова.
 Малко над 10 милиарда лв. е фискалният запас
Малко над 10 милиарда лв. е фискалният запас

Финансовият министър показа в Народно събрание настоящи данни за бюджета и резерва
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР