Ако не бъдат чути са готови на нов, ефективен протест

...
Ако не бъдат чути са готови на нов, ефективен протест
Коментари Харесай

Служителите на музеите и галериите протестират

Ако не бъдат чути са подготвени на нов, ефикасен митинг на 3 март
Служителите на музеите и галериите стачкуват през днешния ден. Част от тях ще останат затворени през целия ден, а други единствено за час. Причината за недоволството са плануваното в Бюджет 2022 финансиране на културните институции, което по-рано беше несъмнено като доста ниско от тях.

Призивът на протестиращите е  „ Не убивайте българските музеи! “. Инициативата за недоволството е на националната федерация „ Култура “ към КТ „ Подкрепа “.

Работещите в бранша желаят нарастване с 50% на единния разходен стандарт за субсидирана численост на държавните музеи, изясни пред БНР инж. Веселина Енева – зам.-директор на Националния политехнически музей, който през днешния ден остава затворен в символ на неодобрение.

„ В сегашния бюджет са заложени обидните 5 % нарастване на стандарта. За съпоставяне – минималната работна заплата се подвига с 9,23%. “

Средната работна заплата в музейната сфера сега е 832 лева

Ако настояванията на работещите в бранша не бъдат чути, те са подготвени на нов, ефикасен митинг на 3 март.

„ Принудени сме да пристъпим към тези дейности поради някои недомислени изявления на виновни фактори по време на разискванията на плана за бюджет в нашата област “, пишат от профсъюз „ Подкрепа “ и задават въпроси към ръководещите – какъв на практика модел за оцеляване ще предложат на музеите, галериите и библиотеките в случай, че нарастването в бюджета за тяхното развиване би било надлежно 5% и 9,2%; считат ли, че тези пари ще им стигнат даже единствено да бършат прахуляк на работните си места и по какъв начин с сходни решения бедността в културата ще остане в предишното.

От синдиката настояват, че допълните 12 милиона лв. за поддръжка на държавните културни институти са единствено за планове за музеите и галериите.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР