Ако най-зависимата от Русия държава с най-ниския БВП в ЕС

...
Ако най-зависимата от Русия държава с най-ниския БВП в ЕС
Коментари Харесай

Кирил Петков пред Ню Йорк таймс: Щом бедна България се изправи срещу Путин, всеки може

" Ако най-зависимата от Русия страна с най-ниския Брутният вътрешен продукт в Европейски Съюз може да си разреши да се изправи против Путин, всеки би трябвало да може да го направи ", споделя министър председателят Петков пред " Ню Йорк таймс ".

Изданието посвещава етюд на България, какви са политическите настроения в страната, мощната историческа връзка с Русия, мощната съветска агитация и смелостта на държавното управление на Кирил Петков да промени проруския курс на предходните ръководства.

Пред изданието вицепремиерът Асен Василев споделя, " че България е напреднала много в обезпечаването на различни източници на газ от Азербайджан и посредством доставки по море на полутечен газ до прилежаща Гърция за транспорт до северната част на страната. " За нас " Газпром " явно е в предишното ". Според него Москва си е направила неверно сметката, тъй като на процедура принуди всекидневно враждуващи балкански страни да се обединят бързо и да противодействат на риска от прекъсване на доставките. " Това ми дава огромна вяра, че енергийното оръжие освен ще се окаже " книжен тигър ", само че и ще се върне като бумеранг против Русия ", споделя вицепремиерът.

Доскоро считани за „ проблематични деца " на Европа, през днешния ден редица страни от Източна и Централна Европа наподобяват напълно друго – също като България показват самоуверено проевропейско държание и увереност, разяснява немският Die Welt, заяви " Дойче веле ".

" В България се виждат първи проблясъци на същинска политическа смяна след годините, в които страната беше окупирала последните места във всички ранглисти за правова страна и медийна независимост. Сегашният министър председател Кирил Петков, който е приключил Харвард, единствено преди година и половина участваше в антиправителствените демонстрации, залели страната.

Това, което се случва в България, е значимо и за единството на целия Европейски Съюз – изключително в този момент в подтекста на войната в Украйна. Страната, която беше част от руския блок, е към момента тясно обвързвана с Русия – стопански и културно, а се намира и под въздействието на мощната пропагандна активност на Кремъл.

Но в този момент България застана твърдо на страната на Украйна. Неотдавна министър председателят Кирил Петков посети украинския президент Володимир Зеленски, а по-късно изрази убеденост, че Украйна ще завоюва тази война. Преди две седмици Путин спря газа на България, само че още преди този момент българското държавно управление беше оповестило, че работи за прекратяването на зависимостта си от „ Газпром ".

„ Този напън от страна на Путин няма да успее ", безапелационен е българският министър председател. И тъй като той ръководи в коалиция с българските социалисти, които дотук блокират по-сериозна помощ за Украйна, в това число доставките на оръжие, неотдавна той подари в интерес на Украйна една своя месечна заплата и прикани във Facebook сънародниците си да сторят същото ", напомня Die Welt. " Последните седмици демонстрираха ясно следното: в случай че Путин е целял да отслаби Европейски Съюз, с войната против Украйна той реализира тъкмо противоположното. Европейският съюз одобри най-големия в историята си пакет от наказания, а доста страни членки на Общността доставят оръжие на Киев ", добавя изданието.

Източник

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР