Ако НАТО и САЩ не отговорят на искането на Русия

...
Ако НАТО и САЩ не отговорят на искането на Русия
Коментари Харесай

Сергей Рябков: Възможна е нова конфронтация с НАТО

Ако НАТО и Съединени американски щати не отговорят на настояването на Русия за гаранции за сигурност, това може да докара до нов кръг на борба, сподели заместник-министърът на външните работи на Русия Сергей Рябков в изявление за РИА Новости.

„ Липсата на прогрес към политико-дипломатическо решение на този проблем ще докара до това, че нашият отговор ще бъде боен и военно-технически ", сподели Рябков.

По-рано той сподели, че една от главните терзания на Москва е обвързвана с обстоятелството, че оръжейни системи, неразрешени по-рано от Договора за РСМД, скоро може да се появят в Европа по предложение на сътрудниците от НАТО.

„ Тоест това ще бъде идващият кръг, ще бъде появяването на такива средства от наша страна. Сега те не съществуват, имаме едностранен мораториум, призоваваме този мораториум да влезе в НАТО и Съединените щати. Отговорът в най-хубавия случай е „ първо елиминирате системите, довели до разпадането на Договора за разпродажба на ракети със междинен и дребен обхват (ДРСМО) „ - като че ли не са други геополитически съображения, които са предиздвикали Съединените щати да се отдръпват от Договора - " и по-късно ние ще погледнем нещо друго ", сподели заместник-министърът.

В началото на 2019 година Вашингтон разгласи едностранното си отдръпване от Договора за очистване на нуклеарните сили със междинен обхват (ДРСМД), обвинявайки Русия в дълготрайно нарушение на този контракт. Москва отхвърля всички обвинявания. Споразумението завърши на 2 август 2019 година

По-късно съветският президент Владимир Путин разгласи нова самодейност за разрешаване на обстановката с възходящото напрежение в Европа след отдръпването на Съединени американски щати от Договора за РСМД. По-специално той сподели, че Москва е подготвена по лична свободна воля да не разполага с ракети 9М729 в европейската част на Руската федерация, само че при изискване на реципрочни стъпки от НАТО. Той също по този начин предложи алиансът да тества комплекси Aegis Ashore с пускови установки Mk-41 в бази в Европа и ракети 9M729 в уреди в Калининград. На срещата на върха на НАТО, извършена през юни, нейните участници обявиха, че не смятат за задоволително предлагането на Русия за мораториум върху разполагането на ракети със междинен и по-малък обхват в Европа след прекратяването на съответния контракт.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР