Ако наскоро сте купили нещо на значителна стойност, от хладилник

...
Ако наскоро сте купили нещо на значителна стойност, от хладилник
Коментари Харесай

Каква е разликата между гаранция и гаранция - и наистина ли трябва да имате такава?

Ако неотдавна сте купили нещо на забележителна стойност, от ледник до телефон, тогава има възможност да имате бяхте запитани на касата дали желаете да сключите гаранция или контракт за обслужване.

Независимо дали купувате онлайн или пазарувате от основната улица, обзалагам се, че ще сте споделили „ да “ най-малко един няколко пъти, тъй като сте решили опцията от настъпване на бедствия и сте си помислили, че ще съжалявате, в случай че кажете „ не “. Склонни сме да бъдем внимателни, когато става въпрос за тези политики и съглашения, макар обстоятелството, че към този момент имаме редица закони за отбрана на потребителите, които да ви покрият, в случай че нещо се обърка с покупка.

Всъщност може да сте покрити и за някои типове вреди на артикули по застраховката на вашия дом. Но потребни ли са гаранциите, договорите за обслужване и гаранциите? Тези контракти имат малко неприятна известност. Гаранциите постоянно са надценени, предлагайки услуги, които може да сте покрити към този момент посредством гаранции на производителя или други застрахователни...

Прочетете целия текст »

Източник: worldnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР