Ако например утре спре руският природен газ, за България и

...
Ако например утре спре руският природен газ, за България и
Коментари Харесай

Експерти: Ако руският газ спре, за България и Европа ще настанат много тежки времена

" Ако да вземем за пример на следващия ден спре съветският природен газ, за България и за Европа ще настанат доста тежки времена ". Това съобщи в предаването " Здравей, България " на Нова телевизия някогашният зам.-министър на енергетиката Явор Куюмджиев.

Той изясни, че " прехвърлянето към други производители и снабдители на газ теоретично е допустимо, само че то е функционалност на два съществени казуса - цена и механически благоприятни условия. Цената при всички случаи ще бъде по-висока, тъй като заместването на източниците няма по какъв начин да стане на следващия ден - няма задоволително терминали, няма задоволително кораби, няма задоволително свободно произвеждане в целия свят ".

Относно заявката на президента Владимир Путин, че " неприятелските " за Русия страни към този момент би трябвало да заплащат доставките на газ в рубли, енергийният специалист уточни, че с този факт " няма да се случи нищо изключително. С нашите евра ще си купуваме рубли, след което ще си купуваме газ. И петрол евентуално също, тъй като президентът Путин сподели всички енергийни запаси от " неприятелските " страни ", добави Куюмджиев.

От своя страна, някогашния министър на стопанската система и енергетиката Трайчо Трайков уточни, че въвеждането на рублата като терминология в целия подтекст на закупуването на съветски газ е техническо. " Защото страните, които до момента купуват газ и петрол в долари, в този момент ще ги купуват рубли. Но доларите и еврото ще попадат и в двата случа в Русия. Но в този момент първо ще се заплаща в рубли на доставчика, а не както беше преди - доставчикът да се разплаща по-късно в Русия в рубли.

Това обаче несъмнено основава много огромна техническа неразбория. Защото огромна част от настоящите контракти на всички страни с Русия са в долари. Около 60% от размера на продажбите на Русия са в долари, останалите са в евро ", изясни Трайков.

" Това е едно в допълнение затруднение в една така и така неуместно комплицирана обстановка поради войната. Това е ново равнище на проблемите ", разяснява Трайков обстоятелството, че България до края на годината има настоящ контракт за доставки на газ с " Газпром ".

" Ние нямаме доста избор за покупките на природен газ в рубли, тъй като на този стадий нямаме огромен избор от кое място другаде да си доставим газ ", акцентира и Куюмджиев.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР