Ако на 31 юли не се открие сметката и не

...
Ако на 31 юли не се открие сметката и не
Коментари Харесай

Ако не платим на 31 юли, сделката за F-16 може да се срине, предупредиха специалисти

Ако на 31 юли не се открие сметката и не се одобряват актуализациите в бюджета, договорът за изтребителите F-16 може да се срине. Около това мнение се сплотиха някогашният министър на защитата Тодор Тагарев и специалистът по сигурност и някогашен народен представител от Българска социалистическа партия Славчо Велков в ефира на предаването „ Събуди се ” по Нова телевизия.
Ако президентът Румен Радев наложи несъгласие на актуализацията на Закона за държавния бюджет, България ще изпусне периодите за заплащането на самолетите.
" F-16 е най-хубавият изтребител, най-хубавият аероплан, който България може да си разреши ", разясни Тодор Тагарев. „ Сравнението от ценова позиция на ”Грипен ” C и D и F-16 Block 70 изобщо не е правомерно ”, безапелационен е експертът.
Тагарев посочи, че разноските за мита, които ще заплати България, в действителност ще останат в бюджета. „ Мита за изтребителите ще има, в случай че България реши това. Те не се получават от доставчика, те са въпрос на вътрешно законодателство. Ако ние кажем, че има 20% мито, то те чисто счетоводно се трансферират от една рубрика на бюджета в друга и си остават в държавния бюджет ”, изясни Тагарев.
Експертът по сигурност и някогашен народен представител от Българска социалистическа партия Славчо Велков сподели, че разноските по изтребителите F-16 след сключването на контракта са спомагателни, съпътстващи, а не скрити. Те ще би трябвало да бъдат заплащани сега на подписване на договорката и след това. „ Бих ги определил още и като разноски с неразбираем генезис. Какво имаме върху тези 2,2 милиарда? В четирите контракта не се приказва за митата, които би трябвало да се платят. Приблизително ще бъдат към четвърт милиард лв.. Не се приказва за транспортните разноски, защото в това, което е планувано, има забавна уговорка, че в случай че нещо се случи с доставката по време на превоза, България ще поеме всички разноски за това. Със заповед на министъра имаше работна група от 10 души, която направи отчети и протоколи, които по никакъв начин не са приятни и в които има над 30 неясноти, свързани с цената, в които групата ненужно предизвестява с подписите си, че това са неизгодни контракти ", съобщи специалистът.
„ F-16 е най-хубавият аероплан, който България не може да си разреши, тъй като се раздели 4,5 милиарда на 36, ще видите, че не прави 185 млн. $ един аероплан – за колкото ги купуваме ние. Във типа, в който ние ще получим изтребителите, те ще могат да извършват въздушна полиция и да вървят на задача. Според контракта обаче написа, че отиването на задачи ще се дефинира от Съединени американски щати. Този аероплан не може да оперира от на никое място другаде отвън базата Граф Игнатиево ”, уточни още Велков.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР