„Ако Москва отговори с ограничения в областта на енергетиката в

...
„Ако Москва отговори с ограничения в областта на енергетиката в
Коментари Харесай

Петков пред Би Би Си: Ако Русия наложи контрасанкции, временно ще спрем износа на ток


„ Ако Москва отговори с ограничавания в региона на енергетиката при положение на нови западни наказания, това може да се окаже проблем за България “. Това съобщи министър председателят Кирил Петков в изявление с журналиста Стивън Сакър в предаването „ ХардТок “ на Би Би Си.

Петков разкри, че е разискал с Европейската комисия проект за деяние в такава обстановка: „ Ако този доста неприятен сюжет се реализира, ние ще се оправим, само че ще бъдем принудени да ограничим износа на ток. Общият европейски пазар ще би трябвало да направи изключение единствено за този интервал този път “.

„ България към момента е чист експортьор на електрическа енергия и може би за къс интервал може да има спирания. В момента доста бързо построяваме газовата връзка с Гърция, откъдето можем да имаме достъп до други източници на синьо гориво. Тази връзка е с най-голям приоритет, чакаме да се случи в идващите 4-5 месеца. Активно се опитваме да понижим тези опасности, само че е значимо да се означи, че те би трябвало да бъдат поети солидарно от Европейския съюз и НАТО “, сподели още Кирил Петков.

Позицията на България по отношение на напрежението сред Русия и Украйна е недвусмислена, съобщи министър председателят Кирил Петков.

„ Ние имаме мощен глас в НАТО и Европейския съюз. България е доста предсказуем член на НАТО и не мисля, че думата „ уязвимост “ въобще може да бъде свързвана с нас “, сподели Петков.

„ Използваме рецесията с Украйна като опция за рационализация на нашата войска “, добави министър председателят и уточни, че с образуването на батальон под българско командване страната ни желае да се покаже като равнопоставен сътрудник в Алианса.

„ Не може да се приказва за слаби и мощни страни членки на НАТО. Всички са равнопоставени. Ние би трябвало да приказваме в един глас и да действаме в синхрон. Това е концепцията на НАТО и аз имам вяра в нея “, споделя Петков.

В отговор на въпроса дали има разминаване сред неговите позиции за Русия и тези на президента на България, поради че Радев е декларирал, че Крим е съветски, Петков дава отговор: „ Едно нещо, което ни свързва и е общо сред нас с президента е, че и двамата имаме вяра, че деескалацията е наш първи приоритет и би трябвало да бъде приоритет за цяла Европа и страните членки на НАТО. Дипломацията е първостепенния инструмент и метод да се преодолее тази рецесия, а глобите и концентрацията на военни сили да се употребяват единствено при липса на друга опция. В това отношение ние приказваме в един глас “.

„ Искам да ви кажа едно нещо за НАТО и Европейски Съюз - ние може да дискутираме какъв брой желаеме между тях, само че когато приказваме с Русия, би трябвало да го създадем с един глас “, сподели Петков.

„ Българската позиция по въпроса за Крим съответствува с тази на Европейски Съюз “, безапелационен е министър председателят.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР