Ако можех аз да решавам, България щеше да бъде приета

...
Ако можех аз да решавам, България щеше да бъде приета
Коментари Харесай

Рюте: Оптимист съм, че България може да стане пълноправен член на Шенген до края на 2024 г.

" Ако можех аз да вземам решение, България щеше да бъде призната като пълновръстен член на Шенген неотложно, в това число и за сухопътните граници. Поради политически аргументи това към този момент се оказва невероятно, само че аз съм оптимист, че в месеците след средата на март България ще се причисли напълно към Шенген и аз ще направя всичко, което мога, в това число и в съдействие с другите страни, с Румъния и Австрия, с цел да може това да се случи ", уточни той.

По тематиката за участието на България в еврозоната, министър председателят Рюте акцентира, че страната ни би трябвало да покрие критериите и той ще се съобрази с решението на Европейска комисия по тематиката, заяви Българска телеграфна агенция.

Българският министър председател е на еднодневно посещаване в Хага дружно с министъра на защита Тодор Тагарев. Двамата министър-председатели разискват през днешния ден въпроси от двустранен интерес и от европейския дневен ред, в това число тематики, свързани със сигурността в Европейския съюз. Във фокуса на диалога са и основни цели за България като влизането в сухопътен Шенген тази година и участието на страната ни в еврозоната от 1 януари 2025 година

Марк Рюте благодари на Николай Денков за визитата през днешния ден и сподели, че има увереността, че връзките сред двете страни стават все по-добри. Вносът на български артикули в Нидерландия е на стойност 1,5 милиарда евро. Двете страни работят дружно на равнище Европейски Съюз и НАТО, акцентира Рюте. Той обърна внимание на поддръжката на България за Украйна и значимостта на страната ни като източен фланг на НАТО. Нидерландският министър председател разяснява и постигнатото от страната ни във връзка с защитата на въздушното пространство - така наречен еър полисинг (air policing).

Много сме признателни за поддръжката на Нидерландия за всички европейски цели на нашето държавно управление - Шенген, еврозоната, Организацията за икономическо съдействие и развиване (ОИСР). Това са нашите цели, по които работим доста тясно с нашите европейски сътрудници, съобщи българският министър-председател Николай Денков. 

Ниделандия е водачът измежду страните, които ни оказват поддръжка в по европейските тематики, уточни Денков. Нашата страна желае да бъде потребна за сътрудниците ни в Европа. Затова работим доста интензивно през последните месеци за подсилването на източния фланг на НАТО, акцентира българският министър председател. Ние развиваме нашите отбранителни сили, развиваме съдействието по тематиката с нашите съседи - Румъния и Турция, където са ситуирани сили на НАТО, означи Денков. Той заяви, че с премиера Марк Рюте са разискали по какъв начин би могло да се ускори това съдействие през идващите месеци и години.

Николай Денков разяснява и поддръжката, която указва страната ни за Украйна. Премиерът акцентира, че оказва филантропична помощ и поддръжка на стотици бежанци от Украйна. Страната ни оказва помощ и с военна помощ.

Българският министър председател посочи, че Нидерландия е доста добър сътрудник на България и изрази убеденост, че в идващите месеци и години двете страни ще продължат да работят дружно.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР