Ако многократно използваме една и съща гъба, за да почистим

...
Ако многократно използваме една и съща гъба, за да почистим
Коментари Харесай

Колко често трябва да подменяме кухненската гъба?

Ако неведнъж използваме една и съща гъба, с цел да почистим плота, масата, както и за чиниите, и я подменяме един път месечно, евентуално е време да преоценим този собствен табиет. Екип немски учени изследва 14 кухненски гъби, които са събрани от семейства в Югозападна Германия, и открива, че в тях има изненадващо огромно количество бактерии.

Опитите за разчистване на гъбата може да се окажат загуба на време, настояват експертите, като допълват, че най-хубавото решение в тази ситуация е тя да се заменя с нова един път седмично.

В данни на предходни проучвания се показва, че кухненските гъби съдържат второто най-голямо количество бактерии, които се намират в човешки и скотски изпражнения, от всички пространства в дома ни.

Установено е също по този начин, че гъбите съдържат патогенни бактерии, като ешерихия коли и салмонела, които могат да доведат до развиване на болести.

Всъщност, в кухнята има повече микроби, в сравнение с в тоалетната – главно поради гъбите. Авторите на изследването показват, че кухненските гъби са най-големите резервоари на дейни бактерии в дома ни.

За жал, от данните на новото изследване излиза наяве, че постоянното разчистване на гъбите не понижава доста наличието на бактерии в тях. Затова рекомендацията им е, в случай че желаеме чиста кухня, да заменяме кухненската гъба всяка седмица.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР