Ако мислите, че в пустинята нищо не расте, значи грешите,

...
Ако мислите, че в пустинята нищо не расте, значи грешите,
Коментари Харесай

Вертикална ферма в пустинята ще осигурява зеленчуци за самолетите

Ако мислите, че в пустинята нищо не пораства, значи грешите, тъй като измежду пясъците на Дубай се построява най-голямата отвесна плантация за зеленчуци в света. Нейната продукция продукция ще бъде особено за пасажерите в самолетите на компании като Fligt Emirates.

Проектът е в развой на реализация, и фермата ще се построи в непосредствена непосредственост до летището в Дубай, написа Sinor.BG.

Заради климата, придружен с непрекъснати горещини и дефицит на вода, в ОАЕ се обработва доста дребна част от земеделските земи. Вертикалната плантация ще съставлява на практика оранжерия, скрита в един резервоар. Нужната за растенията светлина ще се обезпечава от светлодиоди, като равнището на осветлението както и температурите ще се обезпечават на равнища, позволяващи да се съблюдават оптималните периоди за развиване и напредък на зеленчуците.

Проектът се реализира от американска компания с опит в построяването на отвесни ферми и инвестицията ще възлиза на 40 млн. $. Строителството на фермата ще стартира още през тази година, а дневното произвеждане на зеленчуци ще доближава до 2 700 кг. Близостта на оранжерията до летището ще разреши доставката на свежи зеленчуци за кетъринг обслужването на самолетните компании.

" Първите зеленчуци за клиентите на Flight Emirates се чака да се доставят през декември 2019 година, като продукция ще се доставя на още 105 самолетни компании и 25 летища ", твърдят от компанията вложител.

Предвижда се площите със зеленчуци във отвесната плантация да доближат до 12 хиляди кв. м, чийто потенциал ще дава отговор на 3,6 млн. кв. м площи за стандартно произвеждане, защото новата плантация ще разреши до пет шест реколти вместо нормалните две-три реколти от зеленчуци годишно. Нуждата от вода ще е под 1% от тази за стандартните площи, и защото оранжерията няма да има никакъв контакт с външния свят, при развъждането на зеленчуците няма да се употребяват никакви химикали и препарати за растителна отбрана.

Технологията за отвесно развъждане на зеленчуци към този момент се употребява в страни като Китай, Съединени американски щати и Япония предвид на все по-нарастващия брой на популацията на Земята и нуждата от икономисване на водните запаси. Сингапур също възнамерява да построи огромна отвесна плантация от плаващи оранжерии. Тя е използвана в по-малки размери даже и на Антарктида, като още през предходната година немска компания е създала специфичен модул за развъждане на зеленчуци на ледения континент.

Най-голямата досега отвесна зеленчукова плантация в света е построена до летището на Ню Джърси в Съединени американски щати и съставлява кула с височина от 24 метра, в която годишно се създават над 2000 тона свежи зеленчуци.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР