Ако мисията на Паисий Хилендарски бе да разпали искрата на

...
Ако мисията на Паисий Хилендарски бе да разпали искрата на
Коментари Харесай

Проф. Пенов: Нашият дълг е да съхраним българския език зад граница

Ако задачата на Паисий Хилендарски бе да разпали искрата на знанието и да върне самочувствието ни като народ със славна история, която би трябвало да помним и пазим, то нашият дълг през днешния ден е да съхраним и разпространяваме зад граница българския език, история и просвета.

Това съобщи министърът на образованието и науката проф. Сашо Пенов при откриването на изложбата „ Паисий Хилендарски “ в посолството на България в Белград. Той означи, че за популяризирането на българския език и история значима роля имат дипломатическите ни задачи, българските учени, родолюбивите учители, родителите и децата в близо 400–те българските неделни учебни заведения в 46 страни на всички континенти по света. Министър Пенов подари компютър, книги, национални флагове и принадлежности на българското неделно учебно заведение „ Любен Каравелов “, на лектората по българистика в Белградския университет и на всички организации в Сърбия, към които действат 10 български неделни учебни заведения.

В рамките на визитата бяха извършени диалози по проблемите на българистиката в Сърбия и по света, разисквана бе и опцията за достъп до електронни обучителни материали по родния език. В тях се включиха посланикът ни в Белград Петко Дойков, български учени, специалисти от министерствата на външните работи и на образованието в София и Белград, студенти, учители от български неделни учебни заведения в Сърбия, Северна Македония и Хърватия.

В тържественото разкриване на изложбата в Белград с благослов се включиха представители на Българската православна черква.

Изложбата е проведена в границите на Национална стратегия „ Роден език и просвета зад граница “ и е отдадена на 300 години от рождението на Паисий Хилендарски, 260 години от написването на „ История славянобългарска “ и 60 години от канонизацията на Паисий за светец от Българската православна черква. Образователните пана са готови от Пловдивския университет „ Паисий Хилендарски “ и Асоциацията на българските учебни заведения в чужбина.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР