Ако минавате през парка Заимов, погледнете вдясно... Защото там е

...
Ако минавате през парка Заимов, погледнете вдясно... Защото там е
Коментари Харесай

Ако минавате през парка „Заимов”, погледнете вдясно ...

Ако минавате през парка „ Заимов ”, погледнете вдясно... Защото там е изложба „ Васка Емануилова ” и сега в салоните й е ситуирана огромна галерия на прелестни детски илюстрации в книжки и списания от началото на предишния век.

Изложбата ще продължи до 10 септември.

Поразително е какво качество имат издаваните творби за деца от старите ни издатели, с текстове от огромни български писатели и огромни български художници. Това е една неповторима по рода си галерия от антикварни полезности на произведения за деца от двайсетте и трийсетте години на предишния век, която ще ви заплени с хубостта си и ще ви потвърди какво усърдие са влагали огромните ни майстори в изкуството да се печатат умни и красиви книжки и списания за деца.

Тези деца, които са прелиствали „ Азбука за малките” от Александър Божинов, 1921 година или „ Цар Шишко” от Елин Пелин, 1925г., „ Горската къщичка” на Дора Габе,1934г., „ Неродена мома” от Ран Босилек,1933г. към този момент самите те са днешни баби и дядовци на свои внучета.


" Неродена мома " с илюстрации от Георги Атанасов


" Цар Шишко " с илюстрации на Илия Бешков​​​​​​​


" Царкиня Лебед " с илюстрации от Георги Атанасов​​​​​​​


" Азбука за най-малките ", нарисувана от Александър Божинов - едно от най-скъпите антикварни издания

Дължим изложбата на един „ пленник” на литературата, Тони Николов, който години наред е издирвал и купувал старите прелестни книжки, екземпляри от списанията „ Светулка”1905-1947 година, най-дълго излизалото детско списание на Балканите, „ Детска радост” 1910-1947, „ Детски живот”, „ Прозорче”.

Тони Николов е мъдрец, публицист, преводач на книги. Специализирал е в Папския институт за Изтока (Рим) и в Училището за висши филантропични науки в Париж. Член е на Международното общество за проучване на средновековната философия в Лувен. Съставител на тритомника с есета на Георги Марков. Тони Николов е учител в СУ „ Св.Климент Охридски”. Автор е на книгите " Пропуканата България " Хермес, 2015 и " Българската алтернатива " Хермес, 2017.

Докато преглеждаме изложбата, чийто куратор е Красимир Илиев от СГХГ, не може да не си кажем: добре че имаме още такива персони, които ни връщат гордостта от културата на старите ни издатели, от художници като Александър Божинов, Илия Бешков, Дечко Узунов, Илия Петров, Георги Машев, Стоян Венев, чийто гений е основал едни от най-незабравимите книжки за деца. Заведете своите внуци, да видят тези антикварни хубости. Не се знае, кое всред днешните деца ще стане предстоящ страж и събирач на българското изкуство за деца в книжки. Защото списания за деца, с български писатели и художници, май към този момент съвсем нямаме.

Савка ЧОЛАКОВА, БЛИЦ

Снимки:
Корици на някои от най-известните и красиви остарели оригинали на детските книжки, нарисувани от Александър Божинов, Илия Бешков, Георги Атанасов, които на антикварният пазар доближават доста високи цени

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР