Ако Meta не получи възможност да прехвърля, съхранява и обработва

...
Ако Meta не получи възможност да прехвърля, съхранява и обработва
Коментари Харесай

Зукърбърг предупреди за риск от спиране на Facebook и Instagram в ЕС

Ако Meta не получи опция да трансферира, съхранява и обработва данни на европейските си консуматори в основани в Съединени американски щати сървъри, приложенията Фейсбук и Instagram може да бъдат спрени в страните от Европейския съюз. Това предизвести основният изпълнителен шеф на Meta Марк Зукърбърг по време годишния доклад на компанията.

Основният проблем за Meta са трансатлантическите прехвърляния на данни, които до момента бяха контролирани от съглашението Privacy Shield и други контракти, които позволяваха на компанията да съхранява данни на европейски консуматори на американски сървъри. Съдът на Европейския съюз обаче разгласи съглашението за невалидно през юли 2020 година Оттогава насам Съединени американски щати и Европейски Съюз работят по изработването на нова версия на съглашението, която към момента не е подготвена.

Освен Privacy Shield, от Meta разчитат още на т.нар Стандартни договорни клаузи, които подсигурява поддържането на трансатлантическите потоци. Тези съглашения обаче също са обект на рецензии от страна на Брюксел.

Според решението на съда от 2020 година потреблението на Стандартни договорни клаузи може да продължи да се употребява при изискване, че контролните органи могат да стопират или не разрешават прехвърлянето на данни от Европейски Съюз, в случай че предлаганата им отбрана не дава отговор на строгите европейски правила.

В годишния си отчет до Комисията по скъпите бумаги и тържищата на Съединени американски щати (SEC) Meta предизвестява, че в случай че не бъде призната нова правна рамка, компанията няма да може да употребява актуалните съглашение или други възможности и евентуално няма да може да продължи да предлага „ най-важните си артикули и услуги “, в това число Фейсбук и Instagram, в Европейски Съюз.

Споделянето на данни сред разнообразни страни и е от основно значение за даването на ефикасни услуги и таргетирани реклами, акцентират от Meta.

„ Липсата на безвреден, сигурен и законен интернационален трансфер на данни ще нанесе вреди върху стопанската система и ще попречи на растежа на ръководените от данни бизнеси в Европейски Съюз, тъкмо когато търсим способи за възобновяване от пандемията от COVID-19 ”, разяснява Ник Клег, шеф „ Комуникации “ в Meta.

„ Въздействието ще се усети от огромни и дребни предприятия в голям брой браншове “, добави той.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР