Ако , логично е парламентарните да са по време на

...
Ако , логично е парламентарните да са по време на
Коментари Харесай

Експерт: При избори 2 в 1 общата дата да е на първия тур на президентските

" Ако, разумно е парламентарните да са по време на първия тур на президентските, тъй като изборната интензивност на втория е по-ниска ". Това сподели пред БНР, учител в Нов български университет, специалист по изборни системи.

Според него е добре да се има поради, че на такива избори хората нормално копират желанието си от единия тип - в другия.

Експертът изясни, че машинното гласоподаване по света се организира, с цел да могат да се вършат по няколко избора в едно:

" Ние нямаме опит с това и той би трябвало да се натрупва. При една по-добра разяснителна акция, в която също нямаме опит, евентуално тези компликации могат да бъдат преодолени ".
 Стефан Манов: Избори 2 в 1 не са проблем Стефан Манов: Избори 2 в 1 не са проблем
„ Не считаме, че логистиката за избори 2 в 1 съставлява усложнение “, сподели пред БНР Стефан Манов, заместник-председател на...

Той уточни, че при избори 2 в 1 би трябвало да има спестовност на средства.

Стефанов посочи, че за изборната администрация е добре да знае допустимо най-рано датата за изборите, с цел да ги приготви. Той уточни, че президентът и Народното събрание би трябвало в точния момент да дефинират датите за парламентарните и президентски избори.

По думите на специалиста буди терзание фактът, че първият и най-силен глас, който се чу при започване на диалога дали изборите да бъдат 2 в 1, е бил на компанията, която е снабдител на машините за гласоподаване:

" Не мисля, че това е обикновено. Според мен би трябвало да направи проект и в идващите месеци или година да върне личния си надзор върху изборите. Тя би трябвало да добие и да ръководи софтуера и да може да го конфигурира върху машините, когато тя реши - с ясно написани процедури. Това е най-главната задача на ЦИК ".

Още от ПОЛИТИКА:

Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР