Ако личните лекари бъдат премахнати, това ще е заплаха за

...
Ако личните лекари бъдат премахнати, това ще е заплаха за
Коментари Харесай

Здравен експерт пред Lupa.bg: Джипитата да спрат да хвърлят рецепти през балкона

Ако персоналните лекари бъдат отстранени, това ще е опасност за националната сигурност. Пациентите ще би трябвало да вървят в Спешна помощ, където и без друго са малко медиците, колите за спешна помощ също. Това съобщи пред Lupa.bg Пенка Георгиева, ръководител на пациентската организация " Заедно с теб " във връзка опита на ръководещите да вършат здравна промяна.

" От " Продължаваме промяната " споделят, че когато пациентът има електронно здравно досие за 1 мин. лекарят ще може да се ориентира за здравословното му положение. Това обаче няма по какъв начин да стане за пациент с хронични болести. Как медикът ще прочете цялото досие? А какво ще се случи с опашката пред кабинета му?! ", пита Георгиева.

" Лечението не трябва да бъде извършено на база реклама. Какво имам поради - влиза един медицински представител в кабинета на джипито и му споделя: " Ако изпишеш от моето лекарство, ще отидеш на винен тур в Сицилия. Ако изпишеш 5 000 опаковки, ще отидеш - в Египет да вземем за пример ". Пациентът тъкмо си е нормализирал хипертонията, идва различен медицински представител. Лекарят, с цел да му угоди, сменя лекуването. На 3 месеца би трябвало да се наблюдава пациента. Ако няма усъвършенстване, лекарят да се изпраща на обучителен курс. Това би трябвало да прави съсловната организация ", поучава специалистът.

" Предлага се да се махне капитацията (бел. р. сумата, която получават лекарите). Касата не може да заплаща на джипито, тя заплаща за активност. Кой ще му заплаща заплатата? Личният доктор би трябвало да си остане. Ако не, той ще стане експерт по обща медицина. Моят съвет към джипитата е да не слагат диагнози по телефона и да хвърлят предписания през терасата ", уточни Георгиева.

" Против сме да се усили потребителската такса. Ако стане 7.10 лева, доста хора няма да имат опция да я заплащат ", сподели още специалистът.

Ето и предложенията на " Продължаваме промяната ":

Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР