Ако лекар от болница напусне работното си място, за да

...
Ако лекар от болница напусне работното си място, за да
Коментари Харесай

Ако лекар излезе от болницата да помогне на пострадал, може да бъде наказан

Ако доктор от болница напусне работното си място, с цел да помогне на потърпевш човек пред постройката на лечебното заведение, може да бъде осъден. Според българското законодателство даже потърпевшият да е в непосредствена непосредственост до болничното заведение, той би трябвало да потърси телефон 112, с цел да му бъде оказана здравна помощ.

Това изясни пред " Дарик " доктор Десислава Кателиева, която съставлява работещите в незабавната помощ у нас, във връзка случая, при който съгласно очевидци лекари от „ Пирогов” не са помогнали на човек, блъснат от автомобил на метри от болничното заведение.

„ Ако излязат, могат да бъдат осъдени, т.е. в случай че са излезли в работно време и са заплашили живота на пациентите си. Защото в Пирогов непрестанно се работи и ти в случай че напуснеш, застрашаваш живота на пациента, който е пред кабинета, който е в кабинета, който е тръгнал по проучвания. Този случай не е единствено в Пирогов, това е непрестанно. Това се изнася в медии и в интернет, а точно, че пациенти, потърпевши наоколо до лечебно заведение, само че не им е била оказана помощ “, сподели доктор Кателиева.

„ По закона за здравето всяко лечебно заведение, без значение дали е кабинет на общопрактикуващ доктор, дали е на експерт от доболничната помощ, би трябвало да се окаже незабавна помощ. Но може да се окаже само на територията на лечебното заведение, тъй като в случай че тръгнем по улиците да оказваме помощ на пациенти, застрашаваме тези, които са пристигнали в болничното заведение “, добави тя.

Затова при случай би трябвало да се обадите на незабавния телефон 112, те ви свързват със незабавния медицински телефон, на който има оператор, който е незабавен доктор, който от своя страна може да разпита и да посочи положението.

„ Ако се касае за животозастрашаващо положение, би трябвало да се поддържа връзка, с цел да се изяснява какво би трябвало да се прави, до момента в който дойде екипът. Макар и по телефонът, това отново е помощ. Ако беше излязъл в този случай доктор от болничното заведение и в този миг беше умрял някой от пациентите им по коридорите или в кабинета, тези хора търпят отговорност поради това “, сподели още доктор Десислава Кателиева.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР