Ако Кирил Петков не беше убедил нашите европейски партньори, че

...
Ако Кирил Петков не беше убедил нашите европейски партньори, че
Коментари Харесай

Йотова: Можеше да има предложение като Френското много по-рано


Ако Кирил Петков не беше убедил нашите европейски сътрудници, че няма да имат проблем с България във връзка с Република Северна Македония и нещата ще станат доста по-бързо, доста по-отдавна пътят към компромисите, към съблюдаване ползите на страната ни щеше да бъде отворен и предложение като френското доста по-рано щеше да бъде реалност. Така вицепрезидентът разяснява пред публицисти в троянското село Орешак вчерашното решение на Народното събрание за предоставяне на мандат на Министерския съвет да одобри предлагането на Френското председателство за Северна Македония.
Всичко по тематиката: Отношенията България - районен съд Македония 561
По думите ѝ към момента би трябвало внимателно да се разяснява, до момента в който не забележим каква ще бъде реакцията и решението на сътрудниците ѝ от Северна Македония и дали този протокол ще остане в този тип. Все още най-важният документ от това в началото предложение не е подписан. Ще си запазим опцията за мнения, откакто забележим трите документа в пакет, уточни Йотова. 

„ Още от началото на предходната година, когато на Съветите в Брюксел ходеше президентът Румен Радев, доста остро сложи въпроса за правата на българите там и България няма по какъв начин да каже своето „ да “, до момента в който тези права не са обезпечени, по този начин както самият Европейски съюз изисква съгласно Копенхагенските критерии. Година и половина беше доста сериозен спор, полемика, увещание от страна на президента към нашите европейски сътрудници, с цел да схванат, че това е най-важното изискване на България, с цел да бъде един ден Северна Македония пълноправен член на Европейски Съюз “, добави вицепрезидентът, представена от Българска телеграфна агенция.

Относно обвиняванията на премиера в оставка Кирил Петков към президентската институция Йотова уточни, че това е прочувствена реакция да търсиш някой да ти е отговорен. „ Ние сме правова страна, имаме съвещания, стенограми от тях и там доста ясно може да се види кой каква позиция е взел “, уточни тя. 

Тя разяснява и политическата обстановка в страната. „ Много очаквания и упования бяха свързани с кабинета Петков след всички 12 години, след безусловно основателния митинг на хората, след всички страсти, които бяха на площадите през 2020 година С тази сила, която имаше у хората за смяна, разочарованието пристигна доста бързо “, съобщи вицепрезидентът.

Според нея, би трябвало да се направи всичко допустимо, с цел да няма предварителни избори, изключително в тази тежка политическа обстановка вътре в страната, в Европа и в целия свят. Йотова добави, че президентската институция ще подсигурява стабилността в страната, в случай че се стигна до избори, както го е направила през 2021 г. 

прикани политиците да бъдат задоволително почтени и откровени пред българските гласоподаватели. 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР