Ако караме автомобил от поне няколко години, за нас едва

...
Ако караме автомобил от поне няколко години, за нас едва
Коментари Харесай

Как да шофираме безопасно в дъжда

Ако караме автомобил от най-малко няколко години, за нас надали ще е загадка, че няма две идентични обстановки на пътя. И тук не приказваме единствено за трафика в близост, а за пътната настилка, за климатичната конюнктура и съответния час от денонощието.

Човек постоянно би трябвало да бъде нащрек и да подхваща нужните ограничения, с цел да подсигури личната си сигурност. В тази връзка, шофирането в дъждовно време е едно от най-сериозно подценяваните от хората. Все отново това е просто вода, нали по този начин?

Далеч сме от мисълта, когато вали просто да отбием настрана и да поемем по пътя си пешком. В дъжда няма нищо ужасно, просто би трябвало да сме наясно с няколко основни момента, с цел да изпълним пътуването си безпроблемно. Ето ги и тях.
 Снимка 415778

Подготовка за пътуването

Безупречната работа на спирачната система и окачването би трябвало да са подсигурени когато и да е, само че това е от изключително значение, когато караме на дъжд. Същото важи и за положението на гумите и налягането на въздуха в тях.

Не е належащо да се изхвърляме със супер скъпи високоскоростни гуми, а просто да подсигурим автомобила с комплект нови всесезонни или летни гуми според от климата на страната. Мнозина от нас подценяват чистачките, които би трябвало да се сменят на няколко години, с цел да имаме и съответна видимост въпреки всичко.
 Снимка 415776

Аквапланинг: занимателен, само че доста рисков

Това е обстановка, която се случва, когато автомобилът навлезе в мощно наводнен сектор от пътя с висока скорост. Тогава сред гумата и пътната настилка се образува доста тъничък филм, който кара колата да изгуби сцепление, а лидерът да изпадне в обстановка, в която няма надзор.

Тук гумите са доста значими, само че от време на време даже те не могат да ни спасят, по тази причина би трябвало да знаем какво да създадем.

На първо място, да съобразим скоростта си, преди да се е стигнало до аквапланинг. Нужно е да караме по-бавно от нормално и да внимаваме за локви. Да заобикаляме и натискането на спирачката, изключително в случай че автомобилът ни няма ABS система срещу блокиране на колелата.

Ако въпреки всичко усетим съществуването на аквапланинг, би трябвало да останем спокойни, да не натискаме спирачката и да не въртим внезапно кормилото, защото това единствено ще накара колата да сервира.

Нежно отпускаме педала на газта, до момента в който колата понижи и си върнем контрола. Ако е належащо да натиснем спирачката, вършим го доста деликатно и заобикаляме съществени разтърсвания.

Един от майсторските трикове е да натиснем доста бързо съединителя, което ще разреши на колата да " потъне " и да си върне сцеплението.
 Снимка 415775

Спазвайте отдалеченост!

Широко прочут факт е, че дъждът усилва спирачния път и понижава видимостта. Може да реагираме на това като увеличим дистанцията до движещия се начело автомобил. Така имаме повече време за реакция, изключително имайки поради, че дъждът от време на време не вали с една и съща мощ, което може да накара колите начело внезапно да понижат внезапно скоростта си.

Трябва да използваме спирачката по-внимателно, тъй като водата прави настилката по-хлъзгава, а ABS системите, колкото и ефикасни да са в това да ни разрешават да сменяме посоката при мощно натисната спирачка, имат склонността да усилват спирачния път.

Добър метод да се уверим, че дистанцията е подобаваща, е да изберем неподвижен обект до пътя (знак, дирек, реклама) и да отброим три или повече секунди от момента, в който предната кола минава около него, досега, в който ние преминем през същото място.
 Снимка 415779

Избягваме водата

По-лесно е, в сравнение с звучи. Гледаме напред и се стараем да не влизаме в огромни локви или течаща по пътя вода. Ако няма по какъв начин да избегнем трудността, просто понижаваме доста скоростта си.

Винаги поглеждаме в огледалата преди този момент, с цел да се уверим, че в прилежащата лента до вас няма различен автомобил, тъй като може да причиним сериозна злополука.

Локвите са не просто причина за аквапланинг, само че също и отлично прикритие за дупки и парчета по пътя. Последното, което бихме желали в дъждовния ден, е да спукаме гума или да разбием окачването на автомобила си.

Разплисканата вода е и доста рискова, тъй като може да попадне непосредствено върху различен автомобил и да провокира злополука. В градски условия пък някой инцидентен пешеходец може да бъде изкъпан, без да е желал това.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР