Ако кажа, че има развитие на конфликта между Израел и

...
Ако кажа, че има развитие на конфликта между Израел и
Коментари Харесай

Проф. Чуков коментира идеята Газа да се превърне в кондоминиум

Ако кажа, че има развиване на спора сред Израел и " Хамас " в посока вероятен мир, просто няма да бъда прав. Това са ежедневни бомбардировки, жертвите всеки ден са стотици. Не мога да дам нещо положително и оптимистично. Това съобщи арабистът проф. Владимир Чуков в ефира на бТВ.
Всичко по тематиката: Войната сред Израел и Хамас 681
„ Очевидно има съставни елементи от пътна карта, която се извършва. Унищожаването на военното крило на „ Хамас “ е заложено в тази пътна карта. Много мощен мотив е това, че Египет е изискал да има бежански лагери към тяхната граница, т.е. предлагането е, че Газа се проектира да стане нещо като кондоминиум – да има интернационално настойничество. Израел да няма нищо общо с тази територия “, разяснява той.

„ Има по-широк кръг от страни – Йордания, Саудитска Арабия, Катар, Турция, които се явяват като косубекти в този кондоминиум. Те ще упражняват надзор дружно с Египет. Добре звучи. Иран на този стадий даже не беше поканен в Кайро “, счита още той.

По думите му сухопътната интервенция на Израел ще се получи - има консенсус на политическо, военно и публично ниво.

Той разяснява резолюция на Организация на обединените нации, която гласи разделянето на две страни в зоната на спора: „ Според мен имаше трима израелски министър председатели, които можеха да реализират разделянето на две страни. Управляващите сега в Израел няма да са тези, които да седнат и да създадат двете страни. “

На въпрос желаят ли палестинците договаряния или са се радикализирали, проф. Чуков съобщи: „ Степента на радикализация е доста висока. През 2005 година над 30% от палестинците мечтаеха да станат камикадзета. “

„ За самата Европа няма единно мнение по спора. Борел беше явен – с помощите няма никакви промени, а Фон дер Лайен си промени мнението. Европейците сме най-големите спонсори “, сподели още той.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР