Ако кабинетът на ГЕРБ-СДС получи подкрепа, това би било помилването

...
Ако кабинетът на ГЕРБ-СДС получи подкрепа, това би било помилването
Коментари Харесай

Номинацията на Габровски: Защо ГЕРБ се отказаха от най-добрия?


Ако кабинетът на ГЕРБ-СДС получи поддръжка, това би било помилването на Борисов след митинги, чекмеджета, кюлчета и сакове. Ще се окаже ли ходът му с номинацията на проф. Николай Габровски сполучлив?

" Най-добрият " в  не получи първия изследователски мандат за сформиране на държавно управление от президента Румен Радев. Получи го най-младият, 51-годишен, едно от светилата в тази компетентност и трето потомство доктор. 

" Най-добрият " не взе мандата

Нямаше номинация на, макар че изглеждаше предопределена от гърмежа от " персонални отзиви "  през уикенда на видни партийни деятели като Десислава Атанасова, Росен Желязков, Владислав Горанов, Тома Биков и присъдружни такива като Любен Дилов-син. Всички те бяха единомислещи, че няма по-добър за министър председател от трикратния подобен Бойко Борисов. А в ГЕРБ, както е добре известно, персоналните отзиви в никакъв случай не са разнообразни от лидерското, а то е самовъзхвала на " знаещия и можещия ".
Редакцията предлага
" Премиер си имаме, мисля, че по-добър от мен няма, колкото и нескромно да звучи. Вторият вид е да предложим министър председател, който въпреки всичко да мине ". Това беше квинтесенцията от речта на Борисов на партиен конгрес във Враца с обтегнат зад тила му надпис: " Фалшивите вести - атентат против истината ". След повече от 10 години говорене на Борисов, безрезервно усилвано от голям брой медии, обществото е резистентно на самовъзхвалата му

Явно са се спрели на втория вид. 

Борисов мигна за държавно управление

Днес проф. Габровски дойде в президентството, с цел да получи мандата, откакто за предходните два вота през 2021 година на " Дондуков "  2 бяха изпратени партийни фрагменти - Даниел Митов и Десислава Атанасова.  

Изявленията на Борисов през уикенда бяха разчетени като опит за политическа реабилитация, предшестван от срещи с водачи на авторитетните в ЕНП немски партии - ХДС и ХСС, и фотография с ръководителя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен на форума на Европейската национална партия в Атина.

Ако кабинетът на ГЕРБ-СДС получи поддръжка, това би било помилването на Борисов след митинги, кавги с чекмеджета, цялостни с пачки с по 500 евро и златни кюлчета, разкрития за натъпкани в сакове милиони, предопределени за автомагистрала " Хемус "  и по този начин нататък.

Бойко Борисов мигна за държавно управление. Срок на деяние - къс, да мине зимата. Формат - може и с първия, и с втория, и с третия мандат. Технология - диалози с " тези в Народното събрание ", че без държавно управление последствията ще са пагубни, " ще ни откъснат като котва и ще ни оставят като буфер за бежанците ". Премиер, който да подпише " честен документ "  с партиите и да е политически безпристрастен. За разлика от половата индиферентност политическата е мистичност - никой не я е виждал, само че фигурата на проф. Габровски наподобява отдалечена от партиите. 

" Всички ще следят шоуто на Борисов идната седмица, ще се покажат някакви специалисти, които да изясняват какъв брой доста ГЕРБ се пробват да създадат държавно управление, само че не могат ", разяснява през вчерашния ден съпредседателят на “Продължаваме смяната ” (ПП) Кирил Петков. Неговата политическа мощ, както и " Демократична България "  (ДБ) няма да поддържат ГЕРБ за първия мандат. Българска социалистическа партия, сътрудник на ГЕРБ и Движение за права и свободи за, също даде обществено сигнали, че няма да го направи. 

Оферта, на която е мъчно да се откаже 

Номинацията на проф. Габровски демонстрира, че ГЕРБ ще се опитат да съставят правителство, въпреки и с стеснен период на деяние, което да бъде утвърдено. Фактът, че техният кандидат-премиер не е настоящ политик, не е член на ГЕРБ и в никакъв случай не се е занимавал с политика, го удостоверява. " Ще положа всички вероятни старания да предложа кабинет, който да е по-далеч от политическото говорене и борбата и да е по-близо до експертното и професионализма, с цел да може България по-лесно да мине през този сложен исторически миг, в който се намирам ", сподели проф. Габровски при приемането на мандата от президента. Това ще затрудни партиите, отказали предплатено поддръжка на ГЕРБ, да обяснят политическите решения на гласоподавателите си, без да наподобяват като виновници.  

" Ще положа всички вероятни старания да предложа кабинет, който да е по-далеч от политическото говорене и борбата ", разгласи проф. Габровски при приемането на мандата.

За Бойко Борисов оправданието би било елементарно: (пак) бихме на избори, получихме мандат, отхвърлих се, с цел да не ги нервирам, в името на стабилността на страната проявихме отговорност и съставихме държавно управление, отхвърлиха го. Следователно кой е виновният? 

С номинацията на известния неврохирург ГЕРБ отдалечава партиите и от политическото говорене и поляризацията по тематиката за Изборния кодекс и връщането на хартиената бюлетина. Нали би трябвало да се избавя България от рецесиите?! 

Борисов ловко трансферира топката в полето на останалите

Депутатът от Демократична България Атанас Славов заяви по " Нова Нюз " през уикенда, че " Да, България "  е взела решение да не беседва с ГЕРБ за поддръжка на първия мандат след съвещание на управлението, на което 55 души са били " срещу ", а петима -  " за ".

Емилия Милчева

Кандидатурата на проф. Габровски може да наложи преразглеждане на тази позиция. Самият Габровски даде знак, че ще беседват с всички политически сили и този развой стартира още от през днешния ден, оптимист е и не счита, че нови предварителни избори за България през март или юни са нещо положително.  

Номинацията на неврохирурга, избавил доста човешки животи със комплицирани и тежки интервенции, демонстрира, че Борисов ловко трансферира топката в полето на останалите партии. Следващите ходове и политически решения са техни. 

****

Този коментар показва персоналното мнение на авторката и може да не съответствува с позициите на Българската редакция и на Дъждовни води като цяло.
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР