Ако изборите за президент и вицепрезидент бяха в последната седмица

...
Ако изборите за президент и вицепрезидент бяха в последната седмица
Коментари Харесай

Галъп: Радев на крачка от победата на първи тур

Ако изборите за президент и вицепрезидент бяха в последната седмица на октомври за Румен Радев биха дали своят вот 47,6% от гласуващите, за Анастас Герджиков – 25,1%, за Мустафа Карадайъ – 8,5%, за Лозан Панов – 5,7%, за Костадин Костадинов – 3,3%. Сред останалите претенденти личат имената на Милен Михов – 1,4% и на Луна Йорданова – 1,1%. С „ Не поддържам никого “ биха дали своят вот 2,5%, а за други претенденти – 4,8%.

Данните са от проучване на „ Галъп интернешънъл болкан “ за " Offnews.bg ", извършено лице в лице, измежду 1081 пълнолетни българи, в интервала 23-31 октомври.

Румен Радев резервира забележима отдалеченост пред останалите претенденти. По всичко проличава, че обстановката към зелените документи и други проблеми би могла да прати изборите и във втори тур, където, съгласно моментна фотография, Радев би срещнал Анастас Герджиков. От последната седмица на акцията зависи дали поддръжката за Радев ще е под или над ръба за възможна победа от първи тур.



Друг значим фактор е интензивността. 58,2% споделят, че ще гласоподават сигурно за Народно заседание, а за президент – 57,1%. Разбира се, това са дялове не на база на формалния изборен лист, а на база действително пребиваващите в България хора с изборни права – които надали са повече от 5.5 милиона. В данните за интензивността, несъмнено, има и декларативност, само че, с всички ангажименти, те демонстрират евентуално гласоподаване към 3,2 милиона души. Дали то ще приближи и към прага от към 3,4 милиона (който е едно от изискванията да няма балотаж съгласно формалния изборен списък), зависи от последната седмица на акцията. Зависи и от настоящата обстановка с Коронавирус към 14 ноември.

Ако парламентарните избори бяха в края на октомври, електоралните настройки щяха да наподобяват по този начин: за ГЕРБ-СДС биха дали своят вот 24,2% от гласуващите, за Българска социалистическа партия – 15,7%, за „ Продължаваме промяната “ – 13,7%, за „ ИТН “ – 11,3%, за Движение за права и свободи – 11,1%, за „ Демократична България “ – 9,8%. Следват „ Възраждане “ с 3,3%, „ Изправи се.БГ! Ние идваме! “ – 3,1% и Вътрешна македонска революционна организация с 2,3%. За други политически обединения биха дали своят вот 5,5%.



ГЕРБ продължава да е лидер, а забавна борба има и за второто място – сред Българска социалистическа партия и „ Продължаваме промяната “. Българска социалистическа партия към този момент води, само че не е ясно по какъв начин обстановката с Коронавирус и машинното гласоподаване ще повлияе на по-възрастния електорат. „ Продължаваме промяната “ пък са най-добре показани измежду колебаещите се и вероятностите им зависят от степента на готовност.

Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР