Ако изборите за парламент се провеждаха на 22 февруари, в

...
Ако изборите за парламент се провеждаха на 22 февруари, в
Коментари Харесай

„Екзакта”: Оспорвана надпревара за място в парламента между „Има такъв народ” и ДПС


Ако избори те за парламент се организираха на 22 февруари, в Народното събрание щяха да попаднат сигурно 5 партии , сочат данните от национално проучване на „ Екзакта Рисърч Груп ”.

Преднината на ГЕРБ пред Българска социалистическа партия е статистически важен дял . Въпреки това, в навечерието на акцията не може да се приказва за предрешеност на вота, тъй като това би означавало липса на залог.

Възможно е да има  оспорвана конкуренция за третото място сред „ ИТН ” и Движение за права и свободи . Предимството на Движение за права и свободи е в големия избирателен опит и във високата стартова готовност на електората на партията. Електоратът на Слави Трифонов към момента не е задоволително безапелационен в избора си.



За огромните партии е изключително важно  кои от дребните партии имат късмет да се преборят за посланичество  в новия състав на Народното събрание. Видимото стесняване на готовността да се гласоподава на избори те през последните месеци изостри изключително доста апетитите на по-малките политически играчи.

Във втората графика попадат няколко  партии, за които акцията ще има решаващо значение . Това са на първо място  Вътрешна македонска революционна организация с 4,1%  и положителни шансове да попаднат в Народното събрание поради твърдостта на електората им и капацитета им измежду периферни гласоподаватели.

Изправи се! Мутри вън! ” е с 3,9%  и също с шансове да попаднат в Народното събрание, само че в случай, че активизират в по-голяма степен електората си.

Републиканци за България “ са с 3,1%.  Тук твърдостта на електората не е проблем. Предизвикателството е в това до каква степен в границите на акцията ще съумеят да разширят политическото си въздействие.



Графики: „ Екзакта Рисърч Груп ”

Коалицията сред „ Воля “ и НФСБ е с 2,7%  .  Този дял все още е предполагаем и ориентировъчен , защото занапред ще мерим електоралната тежест на тези две партии в обединението, която оповестиха преди дни (по време на теренната работа на актуалното изследване).

Някои партии и обединения могат до поднесат изненади по време на акцията и даже в деня на избор. Тези изненади не могат да бъдат калкулирани от социолозите поради методически ограничавания.

По време на акцията към главната група от по-малките партии  ще се опитат да се приближат АБВ и „ Възраждане “ , които потеглят с актив от към % в навечерието на акцията. Всички партии, отвън посочените в двете графики означаваме като  „ други ” и те общо получават 10,4% .

Данните са от национално проучване на „ Екзакта Рисърч Груп ”, извършено в интервала сред 15 и 22 февруари измежду 1005 пълнолетни българи по метода „ лице в лице “. Извадката включва 123 гнезда в 90 обитаеми места на територията на страната. Изследването се организира със лични средства в границите на изследователската стратегия на Екзакта.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР