Ако изборите за местна власт се проведат при правилата, при

...
Ако изборите за местна власт се проведат при правилата, при
Коментари Харесай

Местни избори по сегашните правила ще родят много проблеми, предупреди експертът Стоил Цицелков

Ако изборите за локална власт се проведат при разпоредбите, при които се организираха последните парламентарни избори, това ще докара до извънредно доста проблеми, закъснение и сложни изчисления. Това сподели в ефира на „ Добро утро, Европа “ Стоил Цицелков от гражданският съвет към ЦИК.

Изборните правила, такива, каквито са сега, бяха признати през предходната година, сподели специалистът. Според него обаче към този момент е късно да се вършат някакви промени поради това, че до началото на предизборната акция остава към месец.

 
Това са постоянни избори за които се знаеше и ги чакахме. По тази причина с група специалисти изпратихме до депутатите мнение какво тъкмо би трябвало да се промени, с цел да не се получи някакъв безпорядък. Спомняте си, че при последните парламентарни избори, които са много по-прости, имаше съществено комплициране с тези правила. Има положителни практики, които можеше да се приложат, само че за жалост към този момент съм песимист, че ще могат да бъдат приложени.
Според Цицелков за следващ път предложенията на специалисти, на Венецианската комисия и на Съвета на Европа няма да бъдат чути. Той изясни, че множеството от тези оферти са в унисон, като в тях се приказва за опростяване на протоколите. Струва ми се, че има прекомерно доста неясноти малко повече от месец преди вота, изрази опасенията си специалистът.

Според него при оставащото малко време би трябвало да се реши кое ще бъде водещо при отчитане на изборните резултати – електронният запис от машината или още веднъж ще се броят разписки на ръка.

Времето в действителност е доста малко и даже да се вкарат условия за образования на секционните изборни комисии и те да държат изпити, не съм сигурен дали ще намерим такива хора и дали ще успеем да ги обучим, сподели още Цицелков.

Целия диалог вижте във видеото. 
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР