Ако изборите са 2 в 1“, партиите ще са с

...
Ако изборите са 2 в 1“, партиите ще са с
Коментари Харесай

При избори 2 в 1: Партиите ще са с еднакви номера на бюлетините за двата вота

Ако изборите са „ 2 в 1 “, партиите ще са с идентични номера на бюлетините за единия и за другия избор, ако са регистрирани за присъединяване и в двата, гласи Изборният кодекс. При тази догадка обаче има въпросителни за гласуването с машини, предава бТВ.

На 3 април изтече крайният период за присъединяване в публичната поръчка на ЦИК, обвързвана с обезпечаването на машинното гласоподаване. Тя беше оповестена за провеждането на евроизборите.

Дали изборите да са на една дата, или на две разнообразни - има политическо решение и по него може да се настройки юридическата процедура
Ако обаче имаме избори " 2 в 1 ", ще би трябвало да се разгласи нова поръчка, с цел да дава отговор софтуерът на машините на потребностите на двата вида избори.

Така сега е под въпрос дали с устройствата ще гласуваме единствено за един от двата типа избори, или ще можем и за двата.

А в случай че можем и за двата, то по какъв начин ще се действа с хората, които имат право да гласоподават единствено за единия.

При избори " 2 в 1 " ще има два изборни листата. Причината - за евроизборите има условие за уседналост, като изискване за практикуване на правото на глас.

Такова изискване за изборите за Народно заседание няма. Съответно ще има хора, които ще имат право да вземат участие в единия избор, само че не и в другия.

" Членовете на СИК би трябвало да бъдат изключително деликатни, с цел да не се допусне гласоподаване на човек без изборни права в изборите за Европейски парламент ", изясни Цветелина Пенева, ръководител на Обществения съвет към ЦИК.

След два дни партийни диалози от " Продължаваме промяната " излъчиха 14 свои кандидати за Европейския парламент
Компанията, която обслужва устройствата, споделя, че до 15 април ЦИК би трябвало да разгласи новата социална поръчка, с цел да се оправят за изборите.

" Може би ще би трябвало да създадем софтуера по този начин, че да има единствено единия тип избори или единствено другия, или и двата по едно и също време. А може да се окаже, че има гласоподаватели, които могат да вземат участие в единия тип избори, само че не и в другия и това към този момент е съвсем невероятно в тези периоди да стане ", сподели Веселин Тодоров, изпълнителен шеф на " Сиела ".

Ако стане допустимо да гласуваме на машина за двата избора, поражда въпросът по какъв начин ще се следи дали сме дали гласа си единствено за този избор, за който имаме право.

" Вариантите са или това да се управлява от СИК, или ние да настроим софтуера по този начин, че да има два разнообразни комплекта смарт карти, с които се отключва машината. В взаимозависимост от това какви права има гласоподавателят - да получи единия или другия тип смарт карта “, изясни Тодоров.

Под въпрос е и дали ще остане условието гърбът на бюлетините за обособените типове избори да е с друг цвят на полиграфическата отбрана.

Ако това важи за разпечатките от машините, ще значи потребност от спомагателни устройства, споделят от компанията.

От ЦИК обясниха, че ще излязат с решение по въпросите, откакто президентът Румен Радев издаде указа за насрочване на изборите.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР