Ако изборите бяха в последната седмица на октомври ГЕРБ щеше

...
Ако изборите бяха в последната седмица на октомври ГЕРБ щеше
Коментари Харесай

"Галъп": ГЕРБ увеличава преднината си, следват пет партии с потенциал за пренареждане

Ако изборите бяха в последната седмица на октомври ГЕРБ щеше да завоюва парламентарните, а Румен Радев президентските, само че не с задоволителна преднина, с цел да бъде определен на първия тур. Данните са от проучване на " Галъп интернешънъл болкан " за Offnews.bg, извършено лице в лице, измежду 1081 пълнолетни българи, в интервала 23-31 октомври.

58.2% споделят, че ще гласоподават сигурно за Народно заседание. Нагласите на гласоподавателите към посочения интервал дават преимущество на партията на Бойко Борисов, за която биха дали своят вот 24.2% от гласуващите, следва Българска социалистическа партия - 15.7%, " Продължаваме промяната " - 13.7%, " ИТН " - 11.3%, за Движение за права и свободи - 11.1%, за " Демократична България " - 9.8%. Така в 47-ото Народно заседание би имало шест обединения, а отвън него остават " Възраждане " с 3.3%, " Изправи се БГ! Ние идваме! " с 3.1% и Вътрешна македонска революционна организация с 2.3%. За други политически обединения биха дали своят вот 5.5%.

ГЕРБ водеше с 21.4% пред " Продължаваме промяната " с 15.2% и Българска социалистическа партия с 13.4%.

" Продължаваме промяната " с максимален прикрит капацитет

Още 20% от интервюираните декларират, че по-скоро ще гласоподават. От тези 78%, които декларират предпочитание за гласоподаване, към една пета към момента не са избрали за коя партия биха дали гласа си. 24.1% от тях се двоумят дали да гласоподават за " Продължаваме промяната ", а 15.6% за " Демократична България ". Следва " ИТН " с 13.5% и ГЕРБ с 13.4%. По-малък капацитет за спомагателна готовност имат Движение за права и свободи с 9%, Българска социалистическа партия с 5.7% и " Изправи се БГ! Ние идваме! " с 5.2%.



" Политологично и социологически видяно колебащите се са най-интересното място. Защото в случай че ГЕРБ не може да сформира държавно управление, зависи кой ще вземе втория мандат Това не е маловажно, тъй като в случай че Българска социалистическа партия го вземе отношението на " Демократична България " ще е едно, в случай че " Продължаваме промяната " го вземе, ще е друго. Това е Социологически е забавно, тъй като на изборите на 4 април имахме висока декларация за Българска социалистическа партия, там има предан избор, единствено че поради Коронавирус обстановката имаше спад за Българска социалистическа партия. Нещо повече - поради преди всичко млад следобеден избор " ИТН " излезе на второ място. Нещо такова има като опция и в този момент от страна на " Продължаваме промяната ", разяснява за " Дневник " Първан Симеонов, изпълнителен шеф на " Галъп Интернешенъл ".

Добави, че с изключение на Коронавирус обстановката, и машинният избор плаши гласоподавателите на Българска социалистическа партия.

" Не е дребен капацитетът за пренареждане. Отдолу пък има един пакет от три обединения към 10%. Те са в друга фаза. " Демократична България " би трябвало да стартира да се стабилизира след спада поради " Продължаваме промяната ". Слави Трифонов е забавно дали има къде да стабилизира, той няма локални структури. Движение за права и свободи е в напредък поради Карадайъ, само че страда от всички заболявания, които другите партии страдат. Сменят се генерации и не съм сигурен в мобилизационните сили на партията. Много неизвестности има ", съобщи Симеонов за вота на 14 ноември.

Прогнозата е Радев да вземе под 50% от гласовете

Ако изборите за президент и вицепрезидент бяха в последната седмица на октомври, за Румен Радев биха дали своят вот 47.6% от гласуващите, за Анастас Герджиков - 25.1%, за Мустафа Карадайъ - 8.5%, за Лозан Панов - 5.7%, за Костадин Костадинов - 3.3%. Сред останалите претенденти са посочени възможните резултати на Милен Михов - 1.4% и на Луна Йорданова - 1.1%. С " Не поддържам никого " биха дали своят вот 2,5%, а за други претенденти - 4,8%.

" Румен Радев резервира забележима отдалеченост пред останалите претенденти. По всичко проличава, че обстановката към Коронавирус документите и други проблеми би могла да прати изборите и във втори тур, където, съгласно моментна фотография, Радев би срещнал Анастас Герджиков. От последната седмица на акцията зависи дали поддръжката за Радев ще е под или над ръба за възможна победа от първи тур ", разясняват от " Галъп ".
Друг значим фактор е интензивността. За президент биха дали своят вот 57.1%. От социологическата организация показват, че това са дялове не на база на формалния изборен лист, а на база действително пребиваващите в България хора с изборни права - които " надали са повече от 5.5 милиона ".

" В данните за интензивността, несъмнено, има и декларативност, само че, с всички ангажименти, те демонстрират евентуално гласоподаване на към 3.2 милиона души. Дали то ще приближи и към прага от към 3,4 милиона (който е едно от изискванията да няма балотаж съгласно формалния изборен списък), зависи от последната седмица на акцията. Зависи и от настоящата обстановка Коронавирус обстановка към 14 ноември ", обобщават от " Галъп ".

Извадката е представителна за пълнолетното население на страната. Изследването е извършено сред 23 и 31 октомври, измежду 1081 души по метода " лице в лице " от " Галъп Интернешенъл Болкан ". Абсолютната оптималната неточност е ±3,0% при 50% дялове. 1% от цялата извадка се равнява на към 55 хиляди души.

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР