Ако изборите бяха в последната десетдневка на март, ПП-ДБ и

...
Ако изборите бяха в последната десетдневка на март, ПП-ДБ и
Коментари Харесай

Галъп: Разлика от 0,4 между първите две сили. Избирателна активност около тази от 2022 г.

Ако изборите бяха в последната десетдневка на март, ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС щяха да имат сходна поддръжка с 26,9% и 26,5%.

Движение за права и свободи и " Възраждане " биха оспорвали третото място, надлежно с 13,3% и 13%. Петото място щеше да е за БСП със 7,2%.

Шанс за постигане на 4-процентната бариера имат  " Български напредък " с 3,5% и " Левицата " с 3,3%. ИТН е с 3%.

Резултатите са от проучване на " Галъп интернешънъл болкан " за Българското национално радио, показващо декларативните настройки към края на акцията. То е извършено сред 18 и 26 март 2023 година измежду 1004 души по метода " лице в лице " с таблети. Двустепенната гнездова извадка от проучването на " Галъп " е представителна за пълнолетното население на страната. Максималното общоприетоо отклоняване е ±3.1% при 50-процентните дялове. 1% от цялата извадка е еднакъв на към 54 хиляди души.

Стотици хиляди обаче занапред ще вземат решение и на числата към този миг следва – както постоянно – да се гледа като на моментна фотография на декларативните настройки, а не като на прогноза. При близки стойности, съмнения в интензивността, неочаквани развития и така нататък, допустима е сензитивна динамичност, отбелязва социологическата организация.

Според " Галъп " спечелилият в изборите ще се реши занапред с гласовете на вземащите решение в последния миг. В по-добра изходна позиция е този, който има повече поддръжка за " сгъстяване ". Възможни са динамични развития и във връзка с третото място.

40,1% са споделили, че сигурно ще гласоподават – равнища, близки до заявената подготвеност преди изборите през октомври 2022 година На тази база се позволява интензивност, близка до тази от предходните избори, като занапред ще се разбере процентът, изчислен по отношение на формалните изборни описи. Възможни са съмнения. 4,1% са тези от заявяващите, че ще гласоподават, които настояват, че биха предпочели " Не поддържам никого ", в случай че изборите бяха през днешния ден.
Още по темата
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР