Ако изборите бяха сега, сигурно място в парламента щяха да

...
Ако изборите бяха сега, сигурно място в парламента щяха да
Коментари Харесай

Галъп: ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ в битка за първото място, ДПС и „Възраждане“ - за третото

Ако изборите бяха в този момент, несъмнено място в Народното събрание щяха да имат пет политически обединения. Две от тях са близо към 4-процентната преграда, а занапред ще забележим и до каква степен могат да стигнат упоритостите на новосъздаващите се обединения и завръщащи се играчи. Двете съществени обединения - ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ, пък на процедура щяха да са с еднакъв резултат и мъчно предвидим излаз от изборите. 

Това са част от изводите на самостоятелното ежемесечно проучване на " Галъп интернешънъл болкан ", извършено в интервала 2-12 февруари 2023 година измежду 808 души по метода " лице в лице " с таблети. Извадката е представителна за пълнолетното население на страната, а изследването регистрира моментите електорални настройки. " Галъп " отбелязва, че то няма по какъв начин да улови в цялост евентуалните резултати на глобите " Магнитски ".

Коалициите " Продължаваме промяната " - " Демократична България " и ГЕРБ-СДС щяха да разчитат на сходна поддръжка, надлежно 27,1% и 26,1%, в случай че изборите бяха в средата на февруари. Новата коалиция - въпреки и уловена тук без към момента да е разпознаваема и без съвсем никакво отражение на обстановката " Магнитски " - демонстрира равнене на резултата по отношение на ГЕРБ и по-голям запас, означават от " Галъп ".

В същото време, най-малко към този момент не се вижда " добавка " от поддръжка. По традиция за това политическо пространство обаче, тази добавка може да се чака даже и в последния миг. Също по традиция, хартиеното гласоподаване и обвързваните с него детайли, могат да бонифицират в по-голяма степен отсрещната страна. Затова е значимо, както нормално, да се подчертае, че данните към този миг не са прогноза, а са само моментна фотография на настройките, която няма по какъв начин да регистрира и поредност фактори на политическите технологии, споделят още социолозите.

 Снимка: GALLUP

Движение за права и свободи демонстрира поддръжка от 13,4%, а близо след тях към този момент са " Възраждане " - с 12,3%. Българска социалистическа партия има 8,6%, само че занапред ще се види дали и какво въздействие ще имат комплицираните процеси в партията. Около бариерата са " Български напредък " - техният евентуален резултат, калкулиран дружно с Вътрешна македонска революционна организация, би бил 4,2% - и " ИТН ", които се движат покрай това още веднъж да са в Народното събрание с 3,9% в този миг и с положителни вероятности с подписката и идната акция. 

Засега под линията личат най-много вероятностите на партии като новата лява коалиция, Национална движение „Симеон Втори" и така нататък, като техният капацитет занапред ще личи и идните талази на проучване ще дадат по-ясни изгледи дали битката е за по-долните стъпала, за бариерата или за освен това. 

3,8% са тези от гласуващите, които биха предпочели " Не поддържам никого ", в случай че изборите бяха през днешния ден. Със сигурност са споделили, че ще гласоподават 40,7%. Това е покрай интензивността от предходните избори. Кампанията обаче занапред следва, а на числата към този миг следва да се гледа най-много като на декларативна настройка.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР