Ако изборите бяха днес, седем са формациите, които имат изгледи

...
Ако изборите бяха днес, седем са формациите, които имат изгледи
Коментари Харесай

Галъп: 7 партии в Народното събрание, ако изборите бяха днес

Ако изборите бяха през днешния ден, седем са обединенията, които имат изгледи да са в Народното събрание, като за две от тях акцията ще е решаваща. Това демонстрират данни от без значение представително за пълнолетното население на страната изследване на " Галъп интернешънъл ", извършено " лице в лице " измежду 1010 души сред 7 и 15 януари.

С 22,9 на 100 от тези, за които може да се чака да гласоподават, ГЕРБ и Съюз на демократичните сили са преди всичко, следвани от Българска социалистическа партия с 19,2 на 100. Данните са моментна фотография към средата на януари и не са прогноза за избирателен резултат, прецизират от " Галъп ", като показват, че прогнозите ще бъдат извънредно затруднени, поради неяснотата в предстоящата изборна интензивност, както и поради цялостната тревожна социална атмосфера.

Според анализаторите ГЕРБ (заедно със Съюз на демократичните сили, с 22,9 на 100 от евентуалните гласуващи) явно преодоляват проблемите от лятото, а и властта евентуално получава бонус от намаляването на случаите на ковид у нас. Засега ниският ритъм при имунизирането очевидно към момента не оказва въздействие върху имиджа на ръководството. Няма по какъв начин обаче да се знае действителният капацитет на групировката " Републиканци за България ", която се повява в изследванията в границите на десети от %, само че евентуално има учредителен и кадрови запас за атакуване на дялове, които биха обезпечили дотация, разясняват от " Галъп ". Те означават, че в изборния ден ще се разбере дали част от поддръжката, заявявана за ГЕРБ, в действителност ще се окаже прикрит избор за Република България, като прецизират, че изгледите за последното към този момент са дребни. От друга страна пък, властта евентуално има шансове да активизира и сериозен предвидим избор, показват анализаторите.

Българска социалистическа партия с 19,2 % от тези, които се чака да гласоподават, би била втора мощ, в случай че изборите бяха в този момент. Заедно с ГЕРБ, Българска социалистическа партия загуби поддръжка през лятото, въпреки и не колкото ГЕРБ, показват от " Галъп ". Според тях спадът на поддръжката на Българска социалистическа партия през лятото се дължи и на това, че като моментни други възможности митингите са припознали по-скоро други партии. Именно те сега ненапълно пречат на Българска социалистическа партия да монополизира евентуалния протестен и углавен избор против ръководещите. До и в изборния ден обаче може да има и друга наклонност - това зависи от акцията и от развиването на вътрешните процеси в Българска социалистическа партия, които могат да доведат и до проблеми със структури, и до пречистване на имиджа, разясняват анализаторите. Те прецизират, че и тук занапред ще се прави оценка въздействието на отделилата се групировка " Българска прогресивна линия ", която за момента има десети от %, въздействието нa " Изправи се.бг " и други

Според данните 12,4 на 100 са предстоящите гласове за " ИТН ". Партията на Слави Трифонов сякаш към този момент стопира своя растеж и времето ще покаже дали това е ходило нагоре или плато, показват от " Галъп ", като допълват, че по този начин Трифонов, след няколко следващи месеца растеж, в действителност е заел " имот " от изборното пространство у нас, който би могъл да развие с акция.

При Движение за права и свободи резултатът от 10.9 % в този момент от евентуалните гласуващи може да се окаже и долна граница, в случай че се има поради следената в последните месеци и предстоящата готовност на партията, считат анализаторите. Те означават, че значим въпрос отсега нататък в акцията ще бъде какъв брой гласове от чужбина би получило придвижването и какъв брой гласове у нас би консолидирало - при новите си връзки с политическия връх в Турция. Конкурентите му към този момент не изпъкват и остават с десети от %, само че и при тях важи правилото за евентуалния прикрит избор.

Макар и към този момент да не усилва поддръжката си, Демократична България също зае трайно свое място измежду партиите с изгледи да са в Народното събрание, през този месец - с 6,2 на 100, разясняват от " Галъп ". Те прецизират обаче, че е огромна разликата сред тези твърдо заявяващи, че ще гласоподават, и общия масив евентуални гласове за тази партия, което значи вероятни съмнения в поддръжката. Демократична България са мощни във " финалните спринтове ", считат анализаторите и означават, че от основна значимост ще са вътрешните салда сред по-компактната, само че проведена, ДСБ и партията с доста по-широка моментна поддръжка, само че и с много по-флуидни структури - " Да, България ".

При Вътрешна македонска революционна организация с НФСБ (4,6 на сто) също ще са значими вътрешните разпределения, показват от " Галъп ". Сериозната относителна тежест на Вътрешна македонска революционна организация там се фиксира от поредност проучвания в последните месеци и към този момент съвсем се покрива с систематизирания облик на Обединените патриоти, съгласно анализаторите. Според тях евентуално, за " втвърдяването " на поддръжката в този момент проличава въздействието на твърдата позиция на проблема във връзка с Република Северна Македония. При Оперативна програма въздействие ще окаже съответната формула на явяване и тонът на акцията - най-много дали и до каква степен ще могат да се опазят от кавги, считат анализаторите. Според тях значим ще бъде и още един фактор - каква ще е изборната преграда. Ниската интензивност снижава и бариерата, само че това нормално е " нож с две остриета ", по този начин, Оперативна програма могат да си подсигуряват влизане единствено със мощна акция, разясняват те.

Същото съгласно тях важи и за мрежата на Мая Манолова, която е в този момент с изравнени шансове с Оперативна програма - " Изправи се.бг ", дружно с " Отровното трио " и редица други обединения. С 4.5 на 100 този микс се утвърждава като евентуален участник в идващия парламент. При Манолова евентуално е сработила и символната поддръжка от " Отровното трио ", която дава и известна дясна легитимност, дружно с обединения като " България на жителите ", " Волт ", среди от Национална движение „Симеон Втори" и така нататък Важен фактор при Манолова обаче ще е и лявата легитимност, която идва освен от партията на Татяна Дончева, която нормално има своя достоверна поддръжка, само че и от обичайно твърдо гласуващите хора от левия набор, които този път биха отказали да поддържат Българска социалистическа партия. В този смисъл, занапред следва да се изчакат процесите на разединение и прегрупиране в лявото, а резултатът от тези процеси, и дали те са помогнали на Манолова, мъчно може да се улови със социологически способи, разясняват от " Галъп ".

От останалите сили изпъкват " Воля " (2.1 на сто) и " Възраждане " (1.4 процента). Останалите (общо 5,4 на сто) могат да бъдат преценени по-скоро с различен вид способи - експертна преценка, електорална история, политологичен разбор и така нататък Във връзка с това, немалка електорална тежест имат и обединения, които се разполагат покрай %, като " Атака ", от която постоянно могат да се чакат изненади; АБВ, които в този момент промотират известния в избрани среди доцент Мангъров; упоменатите " Републиканци за България " и други, разясняват от " Галъп ", като означават, че съответна класификация на въздействието на тези обединения към този момент е сложна. Те показват, че наоколо са и отцепниците от БСП; вътрешнонишовите съперници на ДПС; партията КОД на Петър Москов; МИР, която има мощно наличие в няколко общини и се появи на консултациите при президента и други Още не са ясни възможностите и на придвижването на русофилите " Възраждане на отечеството ", които имат високо индикативно доверие в обществото, въпреки и съответната електоралната подготвеност да е десети от %.

Част от тези обединения евентуално биха играли сами или биха се групирали, друга част биха могли да отидат при Българска социалистическа партия, на трета част от тях евентуално се надява " Изправи се.бг " и така нататък, изясняват анализаторите и показват, че, преди всички тези условия да са ясни, интерпретирането на подробни демоскопски резултати би било спекулативно.

На изненада съгласно тях разчита и партията на Васил Божков, само че неналичието на политически опит се обрисува като проблем.

Много значима е активността в страната на доста други обединения със мощно локално наличие или бизнес конструкция. Такива мощни районни обединения има във Видин, Варна, Бургас, Плевен, Благоевград, Хасково, Пловдив, пернишкия и кюстендилския район и доста, доста други.

Според данните една десета от общо възнамеряващите да гласоподават признават, че вирусът би ги отказал, а една пета се затрудняват да отговорят в пряк сходен въпрос. Така, общо на към 2,8 милиона, могат да се оценят в този момент тези, които по другите критерии в проучването декларират, че биха дали своят вот твърдо и не биха се поколебали поради ковид. Това е може би към половината от трайно живеещите у нас. Тепърва ще стане ясно каква част от изборния лист ще е това, прецизират от " Галъп ". Около една десета са тези, които настояват, че ще гласоподават, само че още не могат да кажат за кого.

Анализаторите означават, че не трябва също да се не помни, че популацията у нас понижава поради демографските особености. В същото време, допустимо е у нас да обитават и значително хора, които другояче живеят в чужбина - завърнали се у нас поради ковид.

Около 2 на 100 са тези, за които може да се чака да гласоподават с " не поддържам никого ". Те не се включват в останалите резултати.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР