Ако изборите бяха днес – 5 февруари, 2023 г., ГЕРБ-СДС

...
Ако изборите бяха днес – 5 февруари, 2023 г., ГЕРБ-СДС
Коментари Харесай

Екзакта: ГЕРБ води с 10% пред ПП, 7 партии влизат в парламента

Ако изборите бяха през днешния ден – 5 февруари, 2023 година, ГЕРБ-СДС щяха да завоюват 26,6% от вота на гласоподавателите, „ Продължаваме промяната “ (ПП) – 16,4%, Движение за права и свободи – 12,8%, „ Българска социалистическа партия за България “ – 12%, „ Възраждане “ – 10%, „ Демократична България “ – 7,3%, „ Български напредък “ – 4,2%, „ ИТН “ – 3,2%.

Това демонстрира национално изследване на „ Екзакта Рисърч Груп “, извършено от 30 януари до 4 февруари 2023 г.

Месец преди началото на предизборната акция, настройките за идния парламентарен избор демонстрират постоянна електорална кондиция на ГЕРБ и известно стесняване на електоралната тежест на Политическа партия.

Съвместното явяване на „ Продължаваме промяната “ и „ Демократична България “ на идните избори се утвърждава от близо 40% от интервюираните в актуалното проучване – по-често от дами, от висшисти, от хора на възраст сред 30 и 60 година и от поданици на столицата. Сред 60% има скептични настроения, които са най-изявени измежду гласоподавателите на ГЕРБ. Остава въпросът дали обединението ще реализира резултат с „ добавена стойност ” или пък изборният ѝ резултат ще бъде под чертата на механичния общ брой.

Въпреки опцията на идните избори да се гласоподава и с хартиена бюлетина, 88% от българите позволяват, че до урните през април т.г. ще отидат по-малко хора спрямо тези, които гласоподаваха на парламентарния избор през октомври 2022 година

Според 60% от интервюираните, страната ни има потребност от нови партии, разнообразни от досегашните. Това декларират по-често дами, нискообразовани и небогати респонденти, поданици на дребните градове и на селата и като цяло хора, които имат високи упования към новите политически субекти.

Една четвърт от интервюираните позволяват, че Национална движение „Симеон Втори" могат да влязат в идващия парламент. Според 76% това не е допустимо. В положителното показване на Национална движение „Симеон Втори" не имат вяра по-често хора на възраст над 50 години и поданици на столицата. По към една пета от гласоподавателите на огромните партии позволяват опцията Национална движение „Симеон Втори" да влезе в идващ парламент и в това виждат опция за политическо партньорство.

За последния месец продължава да понижава утвърждението към работата на президента Румен Радев. Въпреки това то остава по-висок дял от неодобрението му - 48% към 39%. Одобряват го болшинството гласоподаватели на Българска социалистическа партия, на „ Български напредък “ и „ ИТН “. Оценките за работата му, обаче, от ден на ден са полюсни и политически обагрени.

В самият завършек на работата на 48-то Народно събрание, Вежди Рашидов получава доста повече утвърждение – 28%, за работата си като ръководител на Народно събрание спрямо утвърждението на Народното събрание като институция - 7%. Рашидов получава положителни оценки от над две трети от гласоподавателите на ГЕРБ, както и от над половината гласоподаватели на Движение за права и свободи.

За последния месец с 3% понижава утвърждението към работата на новия/стар длъжностен министър председател Гълъб Донев. Добри оценки за работата му дават една трета от българите, а малко над половината не го утвърждават.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР