Ако искате - подкрепяйте, ако не искате - ваша си

...
Ако искате - подкрепяйте, ако не искате - ваша си
Коментари Харесай

ИТН и Слави Трифонов: Мъжкарски ход ли е това?

" Ако желаете - подкрепяйте, в случай че не желаете - ваша си работа, аз моята я свърших! " В тази тоналност беше известието за проектокабинет, направено през вчерашния ден от водача на “Има подобен народ ” (ИТН) Слави Трифонов от екрана на телевизия ⅞. Партията му получи най-голям резултат на вота на 11 юли - 23.91% от близо 2.7 милиона дали своят вот (41% изборна активност), а това ѝ отрежда 64 места в 46-тия парламент. Без ЦИК да се е произнесла публично за резултатите, без да има парламент, без президентът Румен Радев да е връчил мандат, Трифонов изпреварващо разгласи държавно управление на Има Такъв Народ с министър председател Николай Василев, в миналото царско юпи, през днешния ден с проспериращ бизнес в ръководство на активи.

Няма потребност от взиране, с цел да видим, че правосъдна промяна, в това число на прокуратурата, и избор на нов основен прокурор не беше упомената измежду целите за ръководство на Трифонов. Може и да е решил, че е изчерпал тематиката с изявлението пред в. “Монд ”, където заяви, че ще смъкна от поста сегашния основен прокурор Иван Гешев. Да прибавим и декларираните предизборно от Има Такъв Народ планове прокуратурата да бъде извадена от правосъдната система, с цел да премине към изпълнителната власт, и закриването на спецправосъдието.

Коалиране с никого, поддръжка - от всякого

Гледано от страната на сподвижниците му, Трифонов постъпва куражлийски и мъжкарски - поема отговорност, както е заречен, и не желае никой да му се бърка, както е привикнал. Не влиза в обединения, тъй като “коалиция ” стана мръсна дума - я поради “златен пръст ”, я поради договаряне в зайчарник или сараи или “исторически компромис ”. Така отрязва пътя и за назначения, за които ще претендират сътрудниците във властта. Коалиране с “братята по оръжие ” “Демократична България ” и “Изправи се! Мутри вън! ” не обезпечава парламентарно болшинство, а съюзяване с Българска социалистическа партия, ГЕРБ и Движение за права и свободи е заречен да не прави. Но парламентарната република допуска договаряния за поддръжка на политики, търсене на единодушие от други политически сили, в това число и с цел да се слагат цели в провеждането на промените. При ГЕРБ и Бойко Борисов тези правила бяха зачеркнати и Народното събрание трансфорат в гумен щемпел.

Независимо от оповестеното “всичко да се случва в Народното събрание ”, Слави Трифонов постанова императивно волята си, давайки си сметка, че никоя политическа мощ не желае избори за трети път тази година. Резултатът би бил още по-лош за партии като Българска социалистическа партия, Движение за права и свободи и ГЕРБ, които не стопират да губят гласоподаватели - партията на Борисов е на минус 200 хиляди. Но и сегашните спечелили като “Демократична България ” и Има Такъв Народ надали ще покачат поддръжка - гласоподавателите ще санкционират всички. Така че бъдеще за кабинет на Трифонов има, въпреки и не за дълго.

Но в този момент политическите отговорности са по-значими от политическите игри. Трябва да се приготви бюджет 2021, организация за нова Ковид-вълна наесен, ускорение на имунизациите, по които България още веднъж е на опашката в Европейски Съюз, подкрепяне на бизнеси, на хора в усложнения поради нарасналите цени на сила и храни. В тези цели е и Зелената договорка и Националният проект за възобновяване и резистентност - България е една от трите страни в Европейски Съюз, които още не са го внесли за утвърждение в Европейската комисия. Това значи, че може да се забави приемането на първите средства по него в размер на до 13% от плануваните или 780 млн. евро.

Няма да е безусловна, само че поддръжка ще има

Изпреварващият ход на водача на Има Такъв Народ свари неподготвени политическите сили, показани в идващия парламент. Очаквано, водачът на ГЕРБ Бойко Борисов към този момент разгласи, че партията му няма да поддържа държавното управление на Трифонов.

Но останалите евентуално няма да са по този начин непримирими, макар ангажиментите, че няма да дават безусловна поддръжка. Да вземем Движение за права и свободи, което губи гласоподаватели въпреки и не със скоростта на Българска социалистическа партия. На тези избори Движението има над 45 000 по-малко спрямо вота от 4 април, без значение че ръководителят Мустафа Карадайъ разгласи като цел приемането на 50 000 гласа единствено от Турция и най-малко 40 депутата. В най-хубавия случай ще запазят трийсетте, които имаха в предходния парламент. Независимо от визитата при Ердоган и 112-те секции в Турция, Движение за права и свободи получи оттова едвам 22 315 гласа - нищожно нарастване по отношение на 19 877-те на 4 април, събрани от 35 секции. Сигурно по тази причина Карадайъ установи, че Движение за права и свободи резервира “относителния си дял ” и сложи две обтекаеми условия за поддръжка на бъдещо ръководство - възобновяване на демокрацията и на нормалността в политиката.

Българска социалистическа партия, както и групировката, която е най-близо до Има Такъв Народ, в това число и като електорална база - “Изправи се! Мутри вън! ”, заявяват, че за тях най-важни са политиките за хората. Още в изборния ден Мая Манолова съобщи, че изискването за поддръжка на Трифонов е преизчисляване на пенсиите “буквално от на следващия ден ”, поддръжка за дребните компании, повишение на приходите. Няма да сме безусловни този път в поддръжката за “Има подобен народ ”, споделя Нинова, чиято “широка коалиция вляво ” отново загуби, въпреки и по-малко.

От “Демократична България ”, нараснали гласовете си с близо 1/3 на тези избори, не са склонни на взаимни отстъпки във връзка с основните си цели като правосъдната промяна и ускорената цифровизация. Засега изчакват времето, когато поръчката на Трифонов ще влезе в Народното събрание.

Министри с обучение и биография

Някои от целите, огласени от шоумена, са познати - строителство на детски градини, нова детска болница, хеликоптери за медицински цели, таблети за учители, участие в еврозоната, Шенген и Организацията за икономическо сътрудничество и раз, дотъкмяване на интерконектора с Гърция. Но други изненадаха - като концепцията за приватизация на Българската банка за развиване (ББР), спечелила си неприятната популярност на хранилка за бизнес обръчи, и концесионирането на автомагистрали след построяването им - концепция, стартирана още при тройната коалиция. Наред с тях Трифонов изброи и известните от референдума от 2016 година: мажоритарен избор, електронно гласоподаване, партийна дотация от 1 лев. (Впрочем, за мажоритарния избор единствената поддръжка може да получи от ГЕРБ - към този момент му я предлагаха в предходния парламент.)

За първи път за министър на защитата е препоръчана жена - Теодора Генчовска от екипа на президента Румен Радев. За 34-годишната Мария Бойчинова, номинирана за министър на финансите и с кариера на Уолстрийт, към този момент се разбра, че е работила и в компанията на кандидат-премиера - “Eкспат асет мениджмънт ”. За първи път в българската политика се предлага министър по ромските въпроси - издигната е доктор Антония Валентинова, на 27 година

Млади хора, владеещи няколко езика, с дипломи от влиятелни западни университети и познати лица от Национална движение „Симеон Втори" дават образа на този кабинет. Проф. Огнян Герджиков, ръководител на 39-ото Народно събрание, разяснява пред БГНЕС каква ковачница на фрагменти се е оказала партията на Царя. Така си е. Нали на Национална движение „Симеон Втори" изискуем и Борисов, и Делян Пеевски.

 

Автор : Емилия Милчева, 
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР