Ако искате да разберете какво е състоянието на германската икономика,

...
Ако искате да разберете какво е състоянието на германската икономика,
Коментари Харесай

Все повече германци се обръщат към заложна къща, за да се издържат

Ако желаете да разберете какво е положението на немската стопанска система, просто пребройте потока от клиенти в залогната къща на Николаус Боде, отбелязва DW.

Формулата за пресмятане на тази стойност е доста елементарна: Ако заложната къща в дребното градче Зигбург в западната част на страната не е доста натоварена, значи цялата страна се оправя добре, само че в случай че хората разрушават вратите ѝ, това значи някаква рецесия.

" Хората идват тук, когато има огромна безработица "

През септември Боде е толкоз ангажиран, че съвсем няма време да си поеме мирис. Това значи, че Германия е в неволя. " Заложната къща е знак ", споделя Боде, " Хората идват тук, когато има доста безработни или когато има съществени стопански проблеми. "

Преди това Боде се е занимавал с възбрани на недвижими парцели. Но през 1994 година дружно с татко си открива личен бизнес - заложна къща в центъра на градче с население към 40 000 души в Северен Рейн-Вестфалия. В продължение на съвсем три десетилетия той следи икономическия пулс на страната.

Като притежател на сходен бизнес скорошният напредък би трябвало да го радва, само че в действителност той е съществено обезпокоен.

" Привличам доста по-възрастни хора, а в последно време и представители на междинната класа, което в никакъв случай не се е случвало преди ", споделя той. " Имам доста нови клиенти. Освен постоянните ми клиенти, при мен идват и хора, чиито приходи в действителност варират. Също по този начин хора на обществени помощи, които чакат да им бъдат изплатени компенсациите. "

Само краткосрочни заеми

Заложната къща на Боде в Зигбург е една от към 250-те частни заложни къщи в Германия. Това е един от най-старите занаяти в страната - първата заложна къща е открита в град Хамбург през 1560 година

За тези, които не знаят, заложните къщи работят по следния метод: Клиентът дава на заложния медиатор назаем свои скъпи движимости, като да вземем за пример бижута или фотоапарат. Заложната къща прави оценка предмета и в подмяна дава на клиента % от тази стойност. Обикновено клиентът има три месеца, с цел да върне парите, както и лихвите и комисионата. Ако не успее да върне заема, движимостта се продава от заложната къща, която задържа парите от продажбата.

При една типична замяна в магазина на Боде някой оставя там златно украшение и да вземем за пример получава 400 евро в подмяна. В рамките на три месеца клиентът би трябвало да върне 448 евро или да загуби бижуто.

Но в множеството случаи хората връщат парите. " Тук процентът на изкупуване е 96% ", изяснява Боде. " Почти всички си връщат подадения предмет, тъй като той нормално коства повече от парите, които даваме за него. "

" Идеята е да получите бърз заем и в същото време да запазите активите си. Ако продадат предмета, ще получат повече пари, само че тогава предметът към този момент няма да е техен ", изяснява той.

Заложени предмети - от бижута до яхта

Девет от десетте продукта, които попадат в магазина на Боде, са бижута, само че той е взел пари назаем и за моторна яхта, въртележка и даже кон - признава той със смях. Той не приема мобилни телефони като поръчителство, защото този тип предмети губят забележителна стойност съвсем незабавно след първата им приложимост.

Заемът от заложна къща е изключително прелъстителен по време на рецесия, защото за доста клиенти това е най-лесният метод за приемане на бърз заем. Понякога това е и единственият метод.

Защо не е за предпочитане да се взема заем от банка

В заложната къща не се задават неуместни въпроси, не се желае кредитен рейтинг или фиш за заплата. Единственото, което желаят да видят, е документ за идентичност.

" В банката получавате заем въз основа на персоналния си кредитен рейтинг. Трябва да докажете, че имате задоволително приходи, а също и да бъдете тествани ", споделя Боде. " В банката обезпечението е вторичен въпрос, до момента в който в заложната къща е тъкмо противоположното. "

От друга страна, заложните къщи в никакъв случай не оферират дълготрайни заеми. " Това е прекомерно скъпо и непрактично ", споделя Боде.

Заложните къщи са вид, когато има кратковременен проблем с ликвидността, който клиентът знае, че в последна сметка ще може да преодолее за избран интервал от време, изясни той.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР