Ако искате да получавате информация за възможностите за европейско финансиране,

...
Ако искате да получавате информация за възможностите за европейско финансиране,
Коментари Харесай

Месечен бюлетин: Еврофинансиране за бизнеса

Ако желаете да получавате информация за опциите за европейско финансиране, може да се абонирате за месечния ни е-бюлетин
Още по тематиката
" Капитал " събира информация за стратегиите, по които компании могат да аплайват, както и за средствата, които са разпределени към компании

Министерството обаче възнамерява да сътвори туристически инспекторат и институт за лишаване на звезди

КОНКУРЕНТОСПОСОБНОСТ

Новини

Ръководителят на ръководещия орган по оперативна стратегия " Иновации и конкурентоспособност " Ивелина Пенева издаде решение, с което се усилва бюджетът по процедурата " Подкрепа за внедряване на нововъведения в предприятията ". Допълнителните средства са в размер на 10 млн. евро (19.7 млн. лева.). С тях ще бъдат финансирани 35 планови оферти на микро- и дребни предприятия, които сполучливо са минали оценката, само че за които не е достигнало финансиране и са получили 78.5 точки и повече. По процедурата бяха оценени общо 532 планови оферти. До момента са подписани общо 116 контракта с обща стойност на предоставената безплатна финансова помощ от 94.6 млн. лева От подписаните досега контракти общо 57 (49%) имат планувано място на осъществяване на територията на Северозападния район.

ЧОВЕШКИ РЕСУРСИ

Открита процедура

14 120 лица са се записали и подали заявки за включване в образования с ваучери по план " Ваучери за заети лица " до 25 юни, оповестяват от Агенцията по заетостта. От тях повече от 40% (6190 заявления) са се възползвали от новата услуга за електронно подаване, създадена от организацията.
Приемът на заявки по плана стартира на 15 юни. Право да аплайват имат заети лица, които са на трудов контракт в предприятия отвън държавната администрация и имат междинна или по-ниска степен на обучение. Желаещите имат опция да преминат професионално образование и/или образование за придобиване на основна подготвеност с ваучери. Обучението по основна подготвеност може да бъде другарство на непознати езици или цифрова подготвеност. Безвъзмездното финансиране по плана е в размер на 85% от цената на ваучера, а останалите 15% се доплащат от обучаваното лице.
Очакванията са, че с плануваните средства 54 хиляди заети лица ще могат да покачат своята подготовка. Агенцията по заетостта ще прекрати приема на заявки при постигане на избрания финансов запас по плана.

ЗЕМЕДЕЛИЕ

Открита процедура

Общ финансов запас - 349 388 813 лева

Максимален размер на допустимите разноски за план - до левовата равноценност на 200 000 евро.

Предназначение - Със тактиките ще се финансират:
- вложения в общинска инфраструктура
- развиване на микро-, дребни и междинни предприятия
- модернизиране на земеделските стопанства
- туризъм, запазване на културното завещание на териториите
- понижаване на безработицата
- образования
- внедряване на нововъведения
- безплатни съвещания на локалните общности за процеса по подготовка и осъществяване на плановете към тактиките
- популяризирането на опциите за финансиране, които съставляват.
Краен период за подаване на документи - 17:30 часа на 31 август 2017 година посредством ИСУН (Информационната система за ръководство и наблюдаване на структурните принадлежности на Европейски Съюз в България)
В рамките на първата покана бяха подписани 40 съглашения с локални инициативни групи (МИГ) за осъществяване на тактики за Водено от общностите локално развиване, показват от земеделското министерство.

Новини

През декември - втори банкет на общински планове

През декември ще бъде разгласен втори банкет на планове по подмярка 7.2 за вложения в дребна по мащаби инфраструктура с остатъчния наличен бюджет от към 200 млн. евро. Това оповестиха от Министерството на земеделието, храните и горите във връзка приключващата обработка на заявките за подкрепяне от първия банкет по подмярката.
Предстоящият банкет ще даде опция за еднакъв достъп до финансиране на общините от селските региони, чиито планове няма да бъдат утвърдени през 2017 година, прецизират от министерството. Ще се одобряват планове с включени вложения за реорганизация на пътища, улици и водоснабдителни системи, културна, просветителна и спортна инфраструктура, както и планове за възстановяване на енергийната успеваемост на общинските здания и публичните зелени площи в обитаемоте места. Включването на приема на общински планове в индикативния график за 2017 година става по гледище на Националното съдружие на общините.
От министерството показаха още, че заложеният в индикативния график за ноември тази година банкет на заявки по подмярка 7.6 " Проучвания и вложения, свързани с поддържане, възобновяване и възстановяване на културното и естественото завещание на селата " ще бъде разгласен през първата половина на 2018 година

До 1 млн. евро за план за нововъведения

" Максималният размер на допустимите разноски за един новаторски план по размер 16.1 " Подкрепа за съставяне и действие на оперативни групи в границите на Европейското партньорство за нововъведения " от Програмата за развиване на селските региони (2014 - 2020) е в размер на 1 млн. евро ", съобщи министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов. Той добави, че до есента ще бъде призната наредбата за мярката, а през ноември ще стартира приемът на планове, като за програмния интервал до 2020 година бюджетът по мярката е 20 млн. евро. По капиталовите ограничения 4.1 " Инвестиции в аграрни стопанства " и 4.2 " Инвестиции в преработка/маркетинг на селскостопански артикули " предпочитана поддръжка получават също планове, при които нововъведението е основна част. Предстоят промени в наредбата по размер 4.2, с които определението за нововъведения няма да бъде толкоз рестриктивно, заяви министър Порожанов.

Над 114 000 аграрни стопани - с директни дотации в " Кампания 2017 "

На 23 юни завърши приемът на заявки по схемите за директни заплащания, преходна национална помощ и ограниченията от Програмата за развиване на селските региони, които са включени в общото заявление за подкрепяне. За " Кампания 2017 " документи са подали 114 197 аграрни стопани, оповестиха от фонд " Земеделие ".
Общо 69 750 са претендентите по схемите за заплащания на повърхност. Подадени са заявки за 3 852 372 хектара земя, което е с 2.22% (83 673 ха) повече по отношение на 2016 година Най-голям още веднъж е ползата към Схемата за единно подкрепяне на повърхност (СЕПП), в която присъединяване са декларирали 63 337 земеделци, обработващи 3 808 851 хектара земя. За съпоставяне, през предходната година общият брой на заявките е бил 115 447, от които 61 666 са били по СЕПП за повърхност от 3 725 837 ха.
Нарастване има и в броя на претендентите по схемата за протеинови култури. Тази година заявки са подали 17 383 стопани, които обработват 119 403 ха. За " Кампания 2016 " претендентите по схемата са били 15 600, а заявените площи – 114 820 ха.
По схемите в бранш " Животновъдство " най-вече (с близо 700 повече спрямо предходната година) са заявките за подкрепяне по схемата за преходна национална помощ за овце-майки и кози-майки, обвързана с производството. За акция 2017 са подадени 8213 заявки за подкрепяне на 874 267 животни. Следва Схемата за обвързано подкрепяне за месодайни крави и юници, по която аплайват 6 568 фермери с 138 938 животни. По схемата за обвързано подкрепяне на млечни крави са подадени 5 590 заявки за 166 184 животни. В 5382 заявки е поискано подкрепяне за 227 621 животни по схемата за преходна национална помощ за говеда, необвързана с производството.
Запазва се ползата на стопаните към схемите за обвързано подкрепяне за млечни крави и/или месодайни крави под селекционен надзор. За " Кампания 2017 " записаните заявки са общо 1105 за близо 81 хиляди животни.
По някои от схемите за животни има известно понижаване на подадените заявки. Причината е в наложеното ограничаване с едно животно да може да се кандидатства единствено по една скица, без значение дали е национална или характерна, прецизират от фонд " Земеделие ".

12 млн. лв. дотации за производители на плодове и зеленчуци

Държавен фонд " Земеделие " преведе 12.08 млн. лева по схемите за обвързано с производството подкрепяне за плодове и зеленчуци от " Кампания 2016 ". Средствата, постъпили по сметките на близо 14 хиляди аграрни стопани, са изравнително доплащане на поддръжката, която градинарите и оранжерийните производители получиха в края на март. Доплащането е осъществено след привършване на административните инспекции на документите на претендентите за реализация на създадената от тях продукция.
Доплащането по схемата за обвързано подкрепяне за плодове е в размер на 7.123 млн. лева По схемата за обвързано подкрепяне за зеленчуци са преведени 4.228 млн. лева, а по тази за обвързано подкрепяне за зеленчуци оранжерийно произвеждане – 729 хиляди лева Заедно с изплатените през март дотации по трите схеми общата сума за обвързано произвеждане доближава близо 77 млн. лева.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР