Ако искате да получавате информация за най-важното от сектора на

...
Коментари Харесай

Седмични новини за енергетика: АЕЦ "Козлодуй" продаде ток на рекордно висока цена; Втори дубъл за ново ръководство на ЕСО;

Ако желаете да получавате информация за най-важното от бранша на енергетиката, може да се абонирате за седмичния ни е-бюлетин.
Горещата седмица измина и с горещи цени на електрическата енергия. По-високите стойности към този момент се трансфораха в наклонност, а в края на седмицата даже означиха самобитен връх. Тарифата в сегмента " Ден напред " в България за четвъртък.

У нас не е имало толкоз висока цена на тока от 10 януари 2017 година, когато температурите бяха извънредно ниски, потреблението - огромно, а част от аварийните мощности не съумяха да сработят, с цел да се задейства така наречен леден запас. А едно от обясненията за тези високи цени e свръхпотреблението на ток поради високите температури в Източна Европа.

Високите борсови цени на тока в последните дни провокираха и необикновени търгове за електрическа енергия на АЕЦ " Козлодуй ". Сделките са знак за това каква ще бъде цената на тока за бизнеса в кратковременен проект.

АЕЦ е осъществил 150 мегавата мощности за интервала 1 юли - 30 септември при цена 164.47 лева./мВтч, което е връх за нуклеарната централа и доста над междинните цени на електрическата енергия за май (117.42 лева./мВтч) и даже над междинните за юни до 24 число, (145.7 лева./мВтч). Това значи, че през летните месеци мъчно може да се чака по-ниска цена на тока за фирмите от реализирана от АЕЦ " Козлодуй " на този търг.

Междувременно пет тъжби блокираха търга за газовата връзка със Сърбия за 173 млн. лв., а планът за създаване на терминал за регазификация на полутечен газ край пристанището на Александруполис ще получи безплатни 166.7 млн. евро от европейските фондове, полагащи се на Гърция. Това е най-краткият път, през който България може да получи достъп до пазарите за полутечен газ.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР