Ако искате да получавате информация за най-важното от сектора на

...
Ако искате да получавате информация за най-важното от сектора на
Коментари Харесай

Португалия е на път да реализира огромен слънчев проект с батерии Tesla

Ако желаете да получавате информация за най-важното от бранша на енергетиката, може да се абонирате за седмичния ни е-бюлетин
Португалия е на път да осъществя голям слънчев план с мощ 1 GW с акумулатори Tesla. Към момента той е на стадий оценка от екологичните управляващи в Сантяго. Въпреки че все още информацията по плана е нищожна, се допуска, че инвестицията ще бъде към 1 милиарда евро.

До момента няколко португалски вестника оповестиха, че планът се създава от Sunshining. Ако бъде построен, новият план може съвсем да удвои общия конфигуриран фотоволтаичен потенциал на страната, който беше 1030 MW до края на октомври 2020 година В началото на годината португалският мрежов оператор Redes Energéticas Nacionais (REN) съобщи, че 80 енергийни плана (общo 17 GW) са в развой на оценка. Към момента обаче потенциалът на Португалия към този момент е съвсем напълнен и единственият метод за въвеждане на нови фотоволтаични планове в страната е присъединяване посредством търгове.

Най-общо това е конкуренция за към този момент планувани мощности от ВЕИ, на която частният бранш се явява и кандидатства с цена на силата. Спечелилият се ангажира да построи мощността и да създава сила на дадена цена, като възнамерява самичък разноските си. Другият вид в Португалия е вложителят да получи утвърждение за мрежова връзка сред стотици планови оферти, като получи статут " план от интерес " за системата.

Възобновяемите източници са мощно развити в слънчева Португалия. Още през 2018 година имаше интервали, в които страната произвеждаше повече сила от ВЕИ, в сравнение с действително употребява. Португалия разполага и с голям потенциал от водни запаси, само че в последните години се насочи към построяването на системи за рандеман на вятърна и слънчева сила. Още преди три години Португалия съобщи проектите си да затвори двете си останали въглищни централи до 2030 година.

С новия план страната " влиза " в европейската ВЕИ конкуренция. В края на м.г. Гърция реши да форсира процедурата за лицензиране на четири огромни зелени плана за произвеждане на електрическа енергия. Плановете за вятърни и слънчеви енергийни блокове с общ потенциал от 2.81 GW получават статут на стратегически вложения, като те се създават от фирмите Egnatia, Terna Energy, Kamaridis и Karatzi. Отделно Франция също бърза, а локален
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР