Ако искате да получавате информация за най-важното от сектора на

...
Коментари Харесай

"EVN Трейдинг" започна роботизирана търговия на ток на енергийната борса

Ако желаете да получавате информация за най-важното от бранша на енергетиката, може да се абонирате за седмичния ни е-бюлетин.
" ЕВН Tрейдинг ", което е част от групата на ЕВН в България, стана първият търговец на електрическа енергия в страната, която прави роботизирана търговия с ток на Българската самостоятелна енергийна борса (БНЕБ). Това е станало допустимо, откакто сдружението е внедрило софтуерното приложение за съгласуваност API (Application Programming Interface - софтуерен медиатор, който разрешава на две приложения да се свързват посред си) на водещия европейския оператор на платформи за търговия с електрическа енергия Nord Pool.
Как работи приложението?
API дава опция за автоматизиране на търговията в пазарен сегмент " В рамките на деня ". Приложението разрешава на записаните търговски участници да могат да интегрират дейно своите платформи със съществуващите електронни системи за търговия, като задачата е по-голямо улеснение, по-кратко време за реакция, точни доклади и сигурност.
Източник: Shutterstock
И по-конкретно - БНЕБ дава достъп до електронната система за търговия на пазарен сегмент " В рамките на деня " посредством приложно-програмният интерфейс API. Той дава опция на ползвателите на услугата да реализират цени, които да съвпаднат с техните упования, като в същото време покачват ликвидността на пазарния сегмент. Този вид връзка разрешава на комерсиалните участници да реализират алгоритмична търговия и да подписват покупко-продажби за покупка или продажба на електрическа сила по бърз и доста улеснен метод, с минимална човешка интервенция на база авансово заложени условия и критерии.
Благодарение на технологиите, търговията с електрическа енергия става оптимално автоматизирана и доста динамична. Тези участници на пазара, които първи се възползват от новостите - ще имат конкурентно преимущество пред останалите като най-важното е, че това ще бъде от най-голяма изгода за техните клиенти и консуматори. Константин Константинов, изпълнителен шеф на БНЕБ
Този тип търговия минимализира човешката интервенция и респективно риска от допускане на неточности в процеса на подписване на покупко-продажби и покачва конкурентоспособността на компанията ползвател, защото времето за реакция при регистрирани флуктуации на цените на електрическата сила или промени в търсенето и предлагането е доста по-кратко.

API се употребява и за извличането на данни от търговията на сегмент " В рамките на деня " като да вземем за пример - среднопретеглени, оптимални и минимални цени, търгувани размери електрическа сила, най-хубави оферта за покупка и продажба за даден интервал на доставка и други Тази информация се употребява за промени в комерсиалната тактика на комерсиалните участници за оптимизация на портфолиото им.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР