Ако искате да получавате информация за най-важното от сектора на

...
Коментари Харесай

Рекордно за последните години поскъпване при парното и тока, газът е с 10% нагоре

Ако желаете да получавате информация за най-важното от бранша на енергетиката, може да се абонирате за седмичния ни е-бюлетин.
Цените на тока за семействата, природния газ и топлинната сила се покачват значително от през днешния ден, реши Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР). Потребителите действително ще усетят това след няколко месеца - при започване на отоплителния сезон, като съответно за тези, които употребяват парно и централно затопляне на топлата вода изненадата ще е най-голяма - приблизително с 16.23%. При електрическата енергия междинното покачване е с 4.4%, а при газът - с малко над 10%.

Новите цени значително бяха предстоящи и за тях даже предизвестиха в задатък шефът на КЕВР Иван Иванов, и служебният енергиен министър Андрей Живков. Причините за тази наклонност на покачване са доста и фактически част от тях не са свързани с фактори, на които може да се въздейства - като борсовите котировки на газа и квотите CO2. Има обаче и такива, като изключителното обезпечаване на квота за държавната Топлоелектрическа централа " Марица-изток 2 ", които са резултат от противоречиви и антипазарни политически решения и директно се отразяват на цената на електрическата енергия.
Газът или въглищата дърпат цената на тока?
Според КЕВР главната причина за покачването на цените на електрическата енергия са разноските на Фонд " Сигурност на електроенергийната система " за компенсиране на тока, създаван от топлофикациите и заводските централи. Тези енергийни сдружения работят с природен газ, който нарастна с над 70% за през последните месеци, само че действително се върна на равнищата от 2019 година, когато същите тези топлофикации имаха доста по-ниски цени.

Различното в този момент са въглеродните излъчвания, които от към 25 евро/тон преди две години в този момент се търгуват за над 50 евро на звук.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР