Ако искате да получавате информация за най-важното от сектора на

...
Коментари Харесай

Седмични новини за енергетика: "Марица-изток 2" ще работи още за енергийния микс; "Булгартрансгаз" затъна в дългове покрай "Турски поток"

Ако желаете да получавате информация за най-важното от бранша на енергетиката, може да се абонирате за седмичния ни е-бюлетин.

Ситуацията с въглищните централи у нас може да се заключи със следното - не гледай кой какво приказва, а кой какво прави. Така през последната седмица се оказа, че при започване на май губещата. Вярно - " единствено " до края на юни т.г., само че това по никакъв метод не подсигурява, че тази порочна процедура няма да продължи.

Както и при предходните заповеди на отрасловия министър, планове и икономическа или финансова аргументация за увеличението на квотата липсват. Включването на централата в контролирания пазар обаче значи едно - удължение мъката на държавния Топлоелектрическа централа за сметка на битовите консуматори, в чийто сметки влиза скъпия ток от централата, който поради високата си цена не може да бъде пласиран на борсата.

Междувременно напълно скоро комплексът " Марица-изток " ще може да стартира плавна промяна към произвеждане на газ по линия на Плана за възобновяване, стана ясно на конференция на служебния министър Андрей Живков, на която той регистрира ръководството си в първия месец на служебното държавно управление.
Фотограф: Юлия Лазарова
Министърът увери, че в идните дни се чака дефинитивно краткосрочно решение за Топлоелектрическа централа " Марица-изток 2 ", което да избегне обществения стрес в комплекса, а в дълготраен проект посредством планове в Плана за възобновяване и резистентност до 1.5 гигавата мощности да преминат гладко на газ. " Решенията, които ще вземем в този момент, няма да са безусловни ", акцентира министър Живков.

В същото време. Южните ни съседи дават опция на жителите в част от въглищните региони да се включат със лични вложения в построяването на нови ВЕИ мощности.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР