Ако искате да получавате информация за най-важното от сектора на

...
Коментари Харесай

Нова формула ще определя цените на тока за фирмите без договор със снабдител

Ако желаете да получавате информация за най-важното от бранша на енергетиката, може да се абонирате за седмичния ни е-бюлетин.
По нова методика за формиране на цени ще работят така наречен Доставчици от последна инстанция (ДПИ) на електрическа енергия от 1 юли. Това са сдружения на ЧЕЗ, ЕВН и " Енерго-Про ", които в тази си характерна роля доставят компаниите, останали без контракт с постоянен снабдител на електрическа енергия. Срокът за подписване на подобен изтече на 10 юни и всички, които не са създали това автоматизирано ще преминат към ДПИ от 1 юли. Прозорец за промяна на доставчика има при започване на всеки месец.

Досега цената на ДПИ е с 30-50% по-висока от пазарната, като концепцията зад това е да насърчи бизнеса по-бързо да си избере нов снабдител на ток. Новата методика обаче обвързва цените по-директно с борсовите, като ориентировъчно може да се каже, че ДПИ отново ще са с най-висока цена, само че тя ще бъде към 15-20% над пазарната.

Новината за тази смяна бе обявена още преди месец от Пламен Младеновски, шеф на дирекция " Електроенергетика и топлоенергетика " в Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР). Тогава пред " Капитал " той изясни, че специалистите.
Какво ще се промени
Новата методика ще обвързва цената за доставка на ДПИ с почасовите цени на пазара " Ден напред " на българската електроенергийна борса и с цените за дефицит на балансиращия пазар.

Целта е от една страна да се подсигурява, че заплащаните от клиентите суми ще бъдат във всеки един миг доста по-високи от пазарните т.е. клиентите няма да имат тласък да остават при този снабдител, а от друга - предотвратява голословно високи цени на доставка, като обезпечава допустима възвръщаемост от даването на услугата. По този метод се обезпечава по-голяма равнопоставеност, предвидимост и сигурност в връзките сред ДПИ и техните клиенти, акцентират специалистите на КЕВР в собствен отчет.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР