Ако искате да получавате информация за най-важното от сектора на

...
Коментари Харесай

Преди проверките ЕСО обяви нова съмнителна мегапоръчка за 275 млн. лв.

Ако желаете да получавате информация за най-важното от бранша на енергетиката, може да се абонирате за седмичния ни е-бюлетин.
В разгара на абсурда със съмнителните публични поръчки и явния спор на ползи в " Електроенергийния систематичен оператор " (ЕСО), държавната компания е оповестила нова мегапоръчка за 275.5 млн.лв. без Данък добавена стойност. Търгът е оповестен на 7 юни, а крайният период за приемане на предложения или заявки за присъединяване е 6 юли. Смущаващото в тази ситуация е, че още веднъж ще се подписват рамкови съглашения, през които точно от Търговище.

Новата мегапоръчка е предопределена за възобновяване или създаване на нови електропроводи, като тъкмо това е предметът на рамковото съглашение от 2019 година сред ЕСО и ЕМУ. На доктрина участник в новата процедура може да бъде всяко българско или задгранично физическо или юридическо лице или техни обединявания, само че на процедура любимци отново са ЕМУ и свързаната с нея " Импулс ко ", защото.
Какво планува поръчкатаТъргът е разграничен в две позиции. Първата от тях визира електропроводи напрегнато 60 и 110 кV, а втората - по-големите от тях - напрегнато 220 и 400 кV. Всяка обособена поръчка ще се извърши посредством доставка на структури, материали, осъществяване на строително-монтажни работи и въвеждане на обекта в употреба. Очаква се работата по всяка от двете позиции да завърши в границите на 60 месеца. Маневрите на Цачев
През лятото на 2019 година изпълнителният шеф на ЕСО Ангелин Цачев е сключил рамкови съглашения за ремонтни действия с ЕМУ и " Импулс ко " - притежател на първата, за която преди е работил Цачев, е Таню Танев, а втората е владеене на Свилен Кръстанов, само че двамата са свързани през други сдружения. Общият бюджет по договорите е 70 млн. лева, а срокът им на деяние - до лятото на 2023 година Защо тогава е нужно ЕСО да подписва нови, петгодишни рамкови съглашения за 275 млн. лева, в случай, че има такива, които ще са годни още две години, не е ясно.

Единственото разумно пояснение е, че се прави опит за " изчистване " на досегашните схеми. На процедура за миналите две години ЕСО е упълномощила действия за над 220 млн. лева на ЕМУ и " Импулс ко " или над три пъти повече от планувания в рамковите съглашения бюджет. Освен това са възлагани освен рутини действия по поддръжка на мрежата, а напълно нови планове като далекопровод до Гърция, който от горната страна на всичко е финансира с европари и би следвало за него да се организира открита процедура.
Ангелин Цачев, изпълнителен шеф на ЕСО Фотограф: Цветелина Белутова
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР