Ако искате да получавате информация за най-важното от сектора на

...
Коментари Харесай

Природният газ ще поскъпне двойно в следващите дни - и за април, и за май

Ако желаете да получавате информация за най-важното от бранша на енергетиката, може да се абонирате за седмичния ни е-бюлетин.
В рамките на тази и идната седмица цената на природния газ ще се увеличи два пъти, и то значително. Причината е, че още идващите дни ще може да се случи забавеното по политически аргументи от ГЕРБ повишаване с 13% от 1 април (ще бъде взето решение със задна дата) - Министерството на енергетиката разгласи през днешния ден, че инспекцията в " Булгаргаз " е завършила и сдружението към този момент може да внесе заявката си за цената в регулатора. На 27 април пък следва Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР) да разискван навън съвещание и цената за май, която ще е с 10-11% над априлската. Или с струпване ще има ценови потрес от 25% нагоре при природния газ на 1 май.

Очакванията са, че цените на природния газ ще продължат възходящия си тренд, защото котировките на газовите тържища в Европа също вървят нагоре. Повишението стартира още в края на март - прогнозата на КЕВР за април бе, че природният газ ще нарастне с 13% и по този начин - на процедура откакто при започване на март 2020 година и беше включена пазарната съставния елемент в ценовата формула.
Не открихме нарушавания
Именно неизбежното покачване на цените накара ръководещите предизборно да влязат на инспекция в " Булгаргаз " и да отсрочат решението на КЕВР до нейното привършване. На въпрос по кое време тя ще бъде приключена пред " Капитал " от Министерството на енергетиката бяха сбити - " когато сме подготвени ще ви осведомяваме ", а часове по-късно изпратиха известие, че тя въпреки всичко е приключена и " не са открити несъответствия, свързани с осъществените доходи и регистрираните разноски през 2020 година, както и отражението им върху препоръчаната от сдружението и понижена след това от КЕВР цена на природния газ за месец април 2021 година ".

В същото време по информация на " Капитал " специалистите на КЕВР са подготвени във всеки един миг с провеждането на съвещание за новите цени за април и чакат заявката за април.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР