Ако искате да получавате информация за най-важното от сектора на

...
Коментари Харесай

Новите цени на тока – какви може да са изненадите

Ако желаете да получавате информация за най-важното от бранша на енергетиката, може да се абонирате за седмичния ни е-бюлетин.
Да стреляш на сляпо. Така могат да се дефинират импортираните в КЕВР заявки на ЧЕЗ, ЕВН и " Енерго-про " за новите цени на тока от 1 юли. Причината са предстоящите огромни енергийни промени, с които новият парламент ще би трябвало да се захване незабавно след изборите. Става дума за либерализацията на пазара, развалянето на договорите с американските централи, премахването на НЕК като публичен снабдител и обезпечаването на тока за бита през борсата.

Именно тези промени ще имат директно отражение и върху образуването на контролираните цени на електрическата енергия. И тъкмо по тази причина сегашните заявки на ЕРП-тата може да бъдат радикално пременени, даже в последния миг.
Кой какво изиска...
И трите сдружения желаят леко покачване на цените от 1 юли. Според заявката на ЧЕЗ компанията желае покачване на дневната цена с 0.5% и доста повишаване на нощната - с 44%. Това обаче не е изненада - и в предходни свои заявки чешкото сдружение, което скоро ще има нов притежател на активите си в България, е залагало доста по-висока цена за другояче по-евтиния нощен ток.
Фотограф: Надежда Чипева
ЕВН, което обслужва Югоизточна България, желае приблизително нарастване с към 2%, а " Енерго-про " - към 1.6 на 100. В същото време ЕВН още веднъж упорства за нов модел на образуване на цената за достъп до разпределителната мрежа, заплащана от битовите клиенти.

Според предлагането тя би била непрекъсната съставния елемент, изчислявана към този момент на база предоставена мощ за всеки обект вместо на база съответното ползване. Този модел работи от 2011 година за бизнес клиентите на компанията и се ползва и в още 18 страни от Европейски Съюз, акцентират от ЕВН.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР