Ако искат да преодолеят тази ситуация в НС, трябва да

...
Ако искат да преодолеят тази ситуация в НС, трябва да
Коментари Харесай

Проф. Близнашки, конституционалист: Нова сглобка няма да има

Ако желаят да преодолеят тази обстановка в Народно събрание, би трябвало да сменят формулата – да отидат към държавно управление без ярки политически фигури и да реализират малко съглашение. Това разяснява служебният министър председател, август октомври 2014, и конституционалист проф. Георги Близнашки в изявление пред БНР.

" Правителството зависи от тези избори Отвъд океана и след това да се изиска избор на доверие и да се реши по кое време да има нови избори ", разяснява той.

Според него днешната борба за председателското място в Народно събрание има различен смисъл - по какъв начин да наподобява бъдещото държавно управление:

" Очевидно, че тези, които биха подкрепили държавно управление - Има Такъв Народ и Българска социалистическа партия, няма да одобряват тази партизанска формула. ДПС желаят своето парче от баницата. Ако се отива към споделена отговорност, освен министри от ГЕРБ, само че и от Движение за права и свободи, това е смисълът от появяването на Пеевски.

Най-силно усещане  на проф. Близнашки е направило мълчанието на президента Румен Радев при откриването на 50-ото Народно събрание.

" Те повтарят главните положения от предизборните си платформи, те още не са излезли от акцията. Но мълчанието на президента беше оглушително. То е знак, че обстановката фактически е тревожна. Нека не забравяме, че всичко стартира от онзи размахан пестник на площада и четвърта година продължава този безпорядък. Аз го назовавам мъка на държавността, това е четвърта година и нещата са на път да се превърнат  трагични ", предизвести проф. Близнашки.

И разяснява, че се е заговорило за " нуждата от привикване на Велико Народно събрание " и " основаване на Шестата българска страна ".

" Това значи нов вид република – президентска. Но това е доста рискована крачка. Мисля, че няма да тръгне в тази посока, само че опасността остава. Ако в този момент не се излъчи държавно управление и се отиде към предварителни парламентарни избори, ще бъде злополука. Сега с огромна тъга ги докараха до 30% гласуващи. Самият Борисов ще загуби доста в последваща предизборна акция ", предсказва някогашният длъжностен министър председател.

И предвижда, че нова сглобка няма да има: 

" ПП-ДБ са на ръба на екзистенц минимума, би трябвало да мислят по какъв начин ще оцеляват изобщо и няма мощ, която да ги вкара в държавно управление. "

" ПП-ДБ си имат други грижи, Христо Иванов се прави на влъхва. Съединени американски щати отдръпва от Източна Европа – просто престават да хвърлят пари напразно. Най-добрата вест е, че Христо Иванов се отдръпва. Това е най-вредната персона ", каза проф. Близнашки и призна, че президентът Росен Плевнелиев му е пробутал Христо Иванов за министър на правораздаването в служебния кабинет.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР