Ако искаш в условия на криза да излезеш от нея

...
Ако искаш в условия на криза да излезеш от нея
Коментари Харесай

Икономист:Най-страшното икономическо явление е инфлацията

Ако искаш в условия на рецесия да излезеш от нея ти би трябвало локомотив, който е постоянен и движи, а това са частните вложения, бизнесмените. Иначе се плъзгаш по една рискова повърхност. Това сподели икономистът Кузман Илиев в предаването „ Събуди се " по Нова телевизия.

Тегленето на държавен дълг за обществени заплащания от страна на страната не е устойчива инвестиция, акцентира той. „ Това е моментно пазаруване на време, което не трябва да се позволява. Имаше политически обединения, които се подхлъзнаха по това дългово мечтани и посредством малко разгул да завоюват политически дивиденти. Един от огромните залози пред бюджета и пред тези, които ще го вършат, са общините, където са най-големите проблеми, а има минимум запас ", разяснява той.

По думите му страната няма добре направена децентрализация. „ Пътят пред общините е да им се даде повече независимост да взимат лични решения, повече запас в тях и по-малко политически детайл. Държавата би трябвало да приоритизира доста ясно, добре и да мисли за това дали ще стигнат парите, защото те в действителност може да не стигнат и да забележим общински жилища, лечебни заведения, ВиК или свързваща инфраструктура, които не могат да бъдат приключени преди общинските избори. Това е огромен проблем за кметовете ", съобщи икономистът.

Най-страшното икономическо събитие е инфлацията. „ Тя прави по този начин, че нищо не може да изчислиш, вършиме огромни неточности на равнище семейства, нито на равнище бизнес. Две са главните аргументи да имаме висока инфлация - безразборното отпечатване на пари и ниското произвеждане, тъй като по един или различен метод се основават някакви спънки пред бизнеса. Има спънки пред основаването на енергоресурси, които заплашват енергийната ни сигурност и вършат неконкурентоспособен българският бизнес ", акцентира Илиев.

По думите му точно заради тази причина би трябвало да създадем всичко допустимо, с цел да отложим затварянето на въглищните си централи, както е планувано по Плана за възобновяване. „ Това, което ни се предлага с Плана, е да затворим централите и да стартираме да внасяме ток. Не е рационално. Нашата енергетика генерира тези пари като изнася ток ", акцентира Илиев.

Според него високата инфлация може да се окаже пречка по пътя ни към еврозоната, към която е планувано да се присъединим през 2024 година


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР