Ако искаме силна и независима телевизия, тя трябва да е

...
Ако искаме силна и независима телевизия, тя трябва да е
Коментари Харесай

Кошлуков: Ако искаме силна и независима телевизия, трябват пари

Ако желаеме мощна и самостоятелна телевизия, тя би трябвало да е финансово обезпечена, с тези пари не можем да вършим телевизия, ние сме в пъти по-зле от другите малките екрани. Това разгласи шефът на Българска национална телевизия Емил Кошлуков в ефира на държавната телевизия. Добави, че не може всяка година да шефът да чака финансовият министър дали ще даде пари, " тъй като до момента в който чакаш, ти се сгъваш. Поне се съобразяваш, волю-неволю ", изясни обстановката той.

Обяви, че с изключение на повече пари е нужно бюджетът на малкия екран да е предвидим - като да вземем за пример пъкъл е % от бюджета и в случай че той пораства за цялата страната и малкия екран да взима повече пари, а в случай че се свива - и тя да взима по-малко.

Подчерта, че също така има незабавна потребност да се вдигнат заплатите в малкия екран, въпреки да означи, че има хора, които работят малко, има раздут щат и други сходни. Даде образец с това, че начинаещи кореспонденти ще вземат три пъти по-високи заплати в частните малките екрани, което обрича Българска национална телевизия на застаряване. Заключи, че въпреки всичко много хора работят в Българска национална телевизия поради престижа да са част от публичната телевизия, т.е. по изцяло прочувствени аргументи и че за парите, които се дават, никой няма право да каже " гък " за продукта. " Слава Богу, тук работят суперпрофесионалисти и повода да работят тук не е практична, тя е магична. Те не седят поради пари, те са от преданост, поради авторитет ", изреди Кошлуков.

В проектобюджета за 2020 година за малкия екран са планувани близо 70 млн. лева, което значи, че медията получава над 2 млн. лева повече от 2019 година, когато е разполагала с 67.7 млн. лева По оценка на самия шеф, оповестена при гледането на бюджета за следващата година в отрасловата парламеунтарна комисия, 2019 година Българска национална телевизия ще приключи с недостиг от 44 млн. лева, какъвто се очертавала и за следващата година. " Субсидията ни е 70 млн. лева, дефицитът - 71 млн. лева, по какъв начин да оцелееш. Ние сме в на практика фалит ", разказа обстановката той.

Днес съобщи, че новините на Българска национална телевизия може да не са най-гледаните, само че са най-достоверните в телевизионния ефир, а има редица излъчвания, които хората харесват и които комерсиалните канали не биха създали. В същото време уточни, че парите не стигат, с цел да се извърши част от програмата, която малкия екран е длъжна да има по закон.

Кошлуков стимулира решението си да смъкна от ефирно лъчение два от каналите на Българска национална телевизия, защото това коства към 6 млн. лева годишно, с цел да могат 4% от популацията, които нямат кабел, да гледат. В същото време комерсиалните малките екрани плащали на мултиплекса за лъчение единствено за по един канал. " Другите имат по един канал, ние ли сме най-големите баровци с три канала на мултиплекса. Плюс това след 10 година изобщо няма да има мултиплекс, всичко ще е по интернет. То излиза по-евтино аз на диск с кола да им нося наличието на тези канали ", разгласи Кошлуков.

Обяви, че от януари новините на Българска национална телевизия " ще са в телефоните ви ", което означавало, че когато президентът издаде декрет, феновете няма да чакат новините в 20 ч., с цел да схванат това. Освен това се готви възобновяване на телевизионния спектакъл, което Кошруков изясни, че е скъпа самодейност, по тази причина в началото ще се редуват нови и снимани преди пиеси. Предстои и стартирането на офис на фена.

" Ние би трябвало да браним Българска национална телевизия, тъкмо тази социална телевизия желаеме, чудесна...С тези условия (пормените и новите неща - бел. ред.) ние сътворяваме брилянтна социална услуга ", разгласи изпълнителният шеф.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР