Ако искаме да спазим ангажиментите, които сме поели за постигане

...
Ако искаме да спазим ангажиментите, които сме поели за постигане
Коментари Харесай

Венцеслава Кожухарова: Разработването на газови находища подпомага глобалното затопляне

„ Ако желаеме да спазим уговорките, които сме поели за реализиране на климатичните цели за ограничение на световното стопляне, не трябва да се създават нови газови залежи. “

Това съобщи пред „ Фокус “ Венцеслава Кожухарова от съдружие „ За Земята “ , като добави че такава е формалната позиция и на Организация на обединените нации.

По думите ѝ в отчета на Международната организация по енергетика разработваните досега газови залежи могат да задоволят актуалното ползване на газ .

Експертът акцентира, че по време на добива, превозването и горенето на газ се отделят летливи органични съединения и метан, който е мощен парников газ и има по-силен затоплящ капацитет от въглеродния диоксид.

„ Когато приказваме за локален рандеман на сушата, екологичните опасности са доста съществени. Те са свързани с почвите и водите – първо, с огромното количество употребена вода, належащо за добива на газ, само че също по този начин и с евентуалното замърсяване на водите. “

Тя даде за образец най-голямото неразработено нефтено и газово находище в Северно море , което се намира в акваторията на Шотландия. Преди три години създаването му влиза в енергийната тактика на шотландското държавно управление, само че през 2022 година то е извадено от обновената тактика , защото е оценено, че съществува сериозен капацитет от стопляне при създаването му .

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР