"Ако искаме да променяме България, трябва да започнем от себе

...
"Ако искаме да променяме България, трябва да започнем от себе
Коментари Харесай

Корнелия Нинова: Откажете се от привилегиите

"Ако желаеме да променяме България, би трябвало да стартираме от себе си ". Това съобщи ръководителят на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова пред БНР. Нинова разяснява предлагането да се понижат заплатите на депутатите, както и ваканциите, които са даже повече от ученическите, само че не и като на работещите българи. Нинова напомни речта си от преди година в централата на Организация на обединените нации, когато е била определена за вицепрезидент на Социалистическия интернационал, където споделя: „ Ако желаеме да променяме света, би трябвало да стартираме от себе си.

Пропастта сред политическия хайлайф в Европа и в България и народите ни се усилва. Смятам, че всяка привилегия, е стъпка към политическото ни самоубийство “. Според нея всички приказват лицемерно какъв брой са огромни неравенствата, само че с дейностите си усилват тези неравенства. Тя акцентира, че 400 000 българи работят на минимална заплата, увеличена с 50 лева, а депутатската с 564 лева 2/3 от българите работят под междинната заплата, която се е нараснала със 120 лева, а за този интервал депутатската – с 564 лева

Председателят на Българска социалистическа партия опроверга изказванието, че високата заплата подсигурява някаква корупционна преграда. „ В предишния парламент правихме акция срещу лобистките закони - преброихме 42. Ако има логичност в това, за какво на кметове, общински съветници и всички, от които зависи да издадат лиценз, позволение, документ и където се раждат корупционните практики, да не създадем и техните заплати 3540 лева? “, попита тя и съобщи, че няма никаква логичност, с изключение на отвращение депутатите да се откажат от привилегии. Според нея политиците би трябвало сами да стартират смяната или вълната, която идва освен в България, ще опустоши политическото статукво. Нинова е на мнение, че концепцията за понижаване на заплатите не се приема, поради мандатното мислене - до момента в който са на власт да вземат всичко, което могат, а след това не ги интересува.

„ Аз имам вътрешно разбиране в това от години и съм правила такива оферти. Смятам, че това е витално значимо за политическата класа – да даде сигнал към народа си, че схваща по какъв начин живее той и ще бъде част от този живот. Иначе народът ще ни опустоши ", сподели още Нинова. Тя поддържа думите на президента Радев, че би трябвало да се промени статуквото и страната да се ръководи на ярко. „ Промяната може да се случи и да стартира с бистрота, осведоменост и да е на ярко,но и да продължи със последващи крачки - ограничения и всеки да си понесе отговорност, когато е престъпил закона “, безапелационна е Нинова.

По мотив ареста на кметицата на „ Младост “, ръководителят на Българска социалистическа партия съобщи, че по доказателствата ще се поизнесат органите, само че методът, по който беше изработен, е минал границите. „ Задържането, 5 часа на улицата с белезници, е повече показност, в сравнение с наличие “, уточни тя. Нинова напомни, че сходни показни акции са се случвали в ерата „ Цветанов “, когато се раздаваха присъди от трибуната, а България беше наказана няколко пъти в Страсбург. „ Тези пари ги заплати народът. С показност няма да преборим престъпността, а с стоманени доказателства и воля това да става “, акцентира тя.

„ Майките от митинга на хората с увреждания бяха пристигнали в Народното събрание за среща с Българска социалистическа партия и не бяха позволени, без съществени аргументи, с изключение на надписа на фланелките им, че системата убива. Да не се допусне някой, който е неудовлетворен от ръководството - за мен това е тежка цензура “, сподели още тя. Според нея ръководещите не желаят да се чуе друго мнение и рецензия. „ След като не могат да се оправят със злоупотребите в системата и погрешно издадените решения на ТЕЛК санкционират тези, които в действителност имат потребност от поддръжка “, добави тя. Нинова означи, че това не се случва за първи път – когато не могат да се оправят с един проблем, санкционират изрядните. Като образец уточни закупуването на касови апарати. „ Тъй като имало теч в системата на Национална агенция за приходите и не се заплащат налози, вместо да заловиш нарушителите, изрядните търговците трябваше да си купят нови касови апарати “, напомни тя.

Във връзка с КСНС Нинова съобщи, че ГЕРБ постановат мнението, че те са европейци, а всеки, който приказва нещо друго, е антиевропеец. „ Това е безусловно измислена и манипулативна теза. Но това, както сподели Радев, окарикатурява концепцията за Европейски Съюз “, разяснява тя. Нинова напомни, че когато Българска социалистическа партия са съобщи позиция срещу двойния стандарт за храните, са били упрекнати в антиевропейско държание. „ Но през днешния ден цяла Европа е съгласна с това. Когато казахме не на Истанбулската спогодба, стана голям скандал по какъв начин Българска социалистическа партия ще извади България от Европа. Когато Борисов я изтегли, антиевропеец ли е? По случая „ Скрипал “ призовахме да не се гонят дипломати - ние бяхме антиевропейци, а когато Борисов сподели, че няма да гоним – това е държавническа позиция “, акцентира водачът на левицата.

Тя показа, че се е изненадала от изказването на Цветанов след края на КСНС, тъй като вътре и дума не е ставало за излизане от Европейски Съюз и НАТО. Според нея има боязън от престижа на президента Радев. „ ГЕРБ не одобряват, че изгубиха една институция с успеха на Радев. Те не могат да одобряват, че може да има институция, която да не им е послушна. Борисов и Цветанов нападнаха в синхрон президента Радев по време на КСНС. Виждам тактика за събаряне на престижа на Радев, само че тя има противоположен резултат ", съобщи Корнелия Нинова.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР