Ако искаме да имаме модерна държава, интегрирана в Европа, ние

...
Ако искаме да имаме модерна държава, интегрирана в Европа, ние
Коментари Харесай

Радев: Ако искаме да имаме модерна държава, трябва да се обърнем към науката


Ако желаеме да имаме съвременна страна, интегрирана в Европа, ние би трябвало да се обърнем към нашата просвета, тъй като тя е тази, която ще ни покаже вектора и метода, по който да реализираме разумен резултат.

Това сподели президентът Румен Радев, който взе участие в тържественото заседание на Българската академия на науките, съобщи кореспондент на БГНЕС.

Президентът означи, че будителят е наша българска духовна категория, и тя има един явен фокус - България и българският народ в бъдещето. „ И когато приказваме за нашето бъдеще в последно време, и това е добре апропо, от ден на ден се разгаря дебатът накъде отива България, кои са нашите цели. И аз благодаря на българските учени, че вие работите за тези цели за формулирането на националнозначими цели. Разбира се, че значимите от тях - повишение на благосъстоянието на българските жители, гарантирането на тяхната сигурност, модернизацията на нашата страна, нашето пълноценно и по-интензивно консолидиране във всички значими европейски структури и начинания ”, сподели Румен Радев в Големия салон на Академията. Той уточни, че въпросът е по какъв начин да стане всичко това. „ И някак си аз не одобрявам, че би трябвало да дойдат еврокомисари, както се случи в последно време и да ни кажат, че 0,2% от Брутният вътрешен продукт за просвета и за научни проучвания са извънредно незадоволителни ”, съобщи президентът. Той изясни, че не приема това, тъй като ние имаме нашият исторически заложен образец, в който просто би трябвало да се слушаме и изиска да се обърнем към строителите на модерна България, към завета на хората, които съграждаха Третата българска страна.

„ Нашите предшественици заложиха на науката и с помощта на техния залог България доста бързо стартира да се трансформира в една съвременна европейска страна, стартира да се интегрира в Европа ”, съобщи той и акцентира, че по тази причина, в случай че желаеме да имаме съвременна страна, би трябвало да се обърнем към нашата просвета.

Той приема, че тази просвета е и неделима част от нашия суверенитет и от нашата национална сигурност, тъй като не може в днешния комплициран свят ние да разчитаме на научна експертиза извън за доста значими решения, които би трябвало да вземем. „ Това или най-малко огромна част от тези процеси би трябвало да са основани на наша родна просвета и по тази причина тук би трябвало да влагаме. Трябва да влагаме в научни проучвания, в лаборатории, само че най-много би трябвало да влагаме в нашите млади учени, това е нашият капитал ”, съобщи Румен Радев.

В Деня на националните будители Българска академия на науките отличи 25 млади учени. Връчени бяха премиите за млади и най-млади учени на Българска академия на науките – „ Професор Марин Дринов “ и „ Иван Евстратиев Гешов “.

Конкурсът за награди за млади учени „ Професор Марин Дринов ” и награди за най-млади учени „ Иван Евстратиев Гешов ” се организира на всеки две години по предложение на Комисията за млади учени след решение на Общото заседание на Българска академия на науките в девет посоки. Наградите целят да откриват и подтикват надарените млади учени в Българска академия на науките, да им разрешат по-рано и сполучливо да осъществят интернационалните научни контакти, да подкрепят тяхното развиване и израстване, както и да създадат работата в науката и по-специално в Българска академия на науките по-привлекателна за млади и даровити експерти в България. /БГНЕС

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР