Ако имате допълнителни пари в брой, като например от възстановяване

...
Ако имате допълнителни пари в брой, като например от възстановяване
Коментари Харесай

Спестете, инвестирайте или изплатете дълг: Какво трябва да правите с празните си пари?

Ако имате спомагателни пари в брой, като да вземем за пример от възобновяване на налог или бонус, какво би трябвало да извършите с тях? Въпреки че звучи като добър проблем, има действителен риск да оставите парите да стоят празни, което значи, че ги държите без никакво желание по какъв начин ги употребявате.

От една страна, празните пари може да губи стойност. Като цяло „ неизползваните пари не се оправят с инфлацията. Така че те в действителност стават по-малко скъпи с течение на времето “, споделя Боб Читраторн, финансов директор/вицепрезидент по обмисляне на благосъстоянието в Simplified Wealth Management.

Дори и да се намира в банкова сметка, която печели рента, това може да ви отдалечи от задачите ви, в случай че не сте умишлено в това решение. „ Когато вземаме финансови решения, които нямат целенасочени насоки, постоянно се сблъскваме с възприятие на виновност, страдание и позор “, споделя Марсела Молон-Уилямс, съосновател и основен действен шеф в Legacy Builder Group, LLC. „ Бездействащите пари са като празен ум; те могат да ни основат проблеми, в случай че не останем преднамерени по отношение на тяхната цел. Няма спомагателни пари, когато разберем, че парите ни имат скъпа цел, която би трябвало да изпълнят. “

По-скоро в сравнение с да оставите парите да стоят празни, три постоянно срещани метода са икономисване, вложение или погашение на дълг. Но по какъв начин можете да решите кой е най-подходящият за вас?

Започнете и вкарайте парите си в работа с топ спестовна сметка тук.

Спестете, инвестирайте или изплатете дълг: Какво би трябвало да вършиме с неизползваните си пари?

Случаят за спестявания

Ако нямате задоволителен фонд за незабавни случаи, може да решите да вложите неизползваните пари в спестявания. Все още можете да спечелите конкурентна възвръщаемост със спестовна сметка с висока рентабилност, тъй че парите ви да устоят на инфлацията, само че не е нужно да поемате огромен риск и можете да запазите тези пари за непредвидени разноски.

„ Винаги бих споделил, че се уверете, че имате най-малко 1000 $ “ като незабавен фонд, споделя Читраторн.

Много хора избират и се възползват от по-голям незабавен фонд от към три до шест месеца разноски за живот, само че спецификите нормално зависят от фактори като вашия финансов опит и цялостната финансова картина, споделя той.

p>

Някой, който е нов в персоналните финанси, може да желае да спести повече към тази шестмесечна граница, до момента в който по-опитен вложител може да се усеща комфортно да има разноски за живот за три месеца в спестовна сметка и някои други джобове на релативно ликвидни активи от които могат да черпят, в случай че е належащо, изяснява Читраторн.

Но най-малкото 1000 $ са положително начало, с цел да намалите риска от нужда да задлъжнеете за изненадващи разноски, споделя той.

Разгледайте днешните най-хубави варианти за спестовна сметка онлайн тук.

Случаят за погашение на дълг

След като сте икономисали най-малко $1000, с цел да избегнете по-нататъшен дълг, вие може да реши по-късно да изплати действителен дълг, изключително когато ви таксуват с висока рента.

Например, в случай че плащате 20% рента по дълг по кредитна карта, нормално няма да отидете за надеждно приемане на този вид възвръщаемост от вложенията, споделя Читраторн. Така че изплащането на този дълг може да бъде най-хубавото потребление на парите ви, защото в последна сметка бихте икономисали повече от това, което другояче бихте платили като рента.


„ Дълг с празни пари са пропилени пари ", споделя той. С други думи, колкото по-дълго оставяте парите си да стоят в близост, толкоз повече ви коства лихвените заплащания. Фокусирането върху облекчаването на дълга може да усъвършенства чистата ви стойност в дълготраен проект.

Случаят за вложение

Ако имате фонд за незабавни случаи и нямате дълг с висока рента, тогава може да сте по-добре от вложението на празни пари.

Някои задължения, като ипотека, евентуално биха могли да бъдат от изгода за чистата ви стойност и процентът ви по ипотеката може да е по-нисък от този, който бихте могли да получите от вложения. Ако казусът е подобен, може да решите да оставите този дълг да остане, до момента в който изплащате револвиращ дълг като салда по кредитни карти.

„ След като се отървете от тези задължения, инвестирайте “, споделя Читраторн.

Имайте поради, че вложението не значи да вършиме спекулативни залози. Все още може да бъде част от обезпечаването на вашето финансово бъдеще. Чрез установяване на полезностите ви можете по-добре да определите по какъв начин да употребявате свободните пари и къде да инвестирате.

„ Да кажем, че сигурността е една от главните ви полезности и една от задачите ви е непрекъснато да финансирате оптимално IRA, тъй че когато сте подготвени да се пенсионирате, вие фактически можете да се пенсионирате. Поставянето на тези спомагателни пари към вашата годишна цел за вноски може да ви обезпечи повече задоволство и успокоение, защото вашите финансови дейности са директно съобразени с съществена полезност, " споделя Mollon- Уилямс.

Освен това имайте поради, че е допустимо да предприемете ненапълно смесен метод. Например, може да желаете по-голям фонд за незабавни случаи, до момента в който към момента се пробвате да инвестирате за пенсиониране, тъй че можете да разделите неизползваните си пари по съответния метод. Въпреки че това може да сътвори прочут риск във връзка с неналичието на толкоз огромен фонд за незабавни случаи, то може също да сътвори повече позитивни резултати.

Не всеки ще схване същия метод, защото няма един верен отговор. Има доста пътища, по които можете да поемете, тъй че е значимо да обмислите кой смятате, че ще работи най-добре и ще се усеща най-удобно за вас.

„ Вземането на решение какво да се прави с спомагателни пари зависи от финансовото положение на някого, както и от неговата цел за пари и полезностите, свързани с тяхната цел “, споделя Молон-Уилямс.


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР