Ако имаше крайно решение по темата с миграцията, тя нямаше

...
Ако имаше крайно решение по темата с миграцията, тя нямаше
Коментари Харесай

Борисов и Нинова се захапаха за мигрантската криза

Ако имаше извънредно решение по тематиката с миграцията, тя нямаше да се търкаля толкоз години в Европейски Съюз.

Това съобщи от трибуната на Народното събрание министър председателят Бойко Борисов, който взе участие в петъчния парламентарен надзор. Той отговори на въпрос заложен му от водача на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова по отношение на политиката на държавното управление по въпросите на миграцията в България и Европа. "Политиката по миграцията основава доста разнобой в Европейски Съюз ", стартира въпроса си тя. "Трябва да си признаем, че госпожа Ангела Меркел сгреши тежко, като позволи вълната от мигранти в Европа. Освен бежанците от войни, в Европа пристигнаха и доста стопански мигранти. Виждаме сега политиката на Италия, Вишеградската четворка. В опит да избави главата си госпожа Меркел разгласи, че е постигнала съглашение с 14 страни за мигрантите, само че редица от тях опровергаха това. В Африка също се оказа, че не знаят за възможното строене на лагери за бежанците. Политиката на България по тематиката също е извънредно непоследователна. Искам да попитам господин Борисов - каква е политиката на България в последна сметка и има ли извънредно решение по тематиката? ", разгласи Нинова.

"Ако има нещо, за което съвестта ми е най-чиста, то това е позицията ми за мигрантската рецесия. Аз съм човек, който споделя постоянно истината. Отдавна дублирам на всички места, че ще имаме проблеми. Целият Европейски Съюз се оказа неопитен за войната в Сирия, рецесиите в Близкия Изток, обстановката в Либия и тн. Нашето държавно управление и вашето държавно управление също се оказаха неподготвени. Мога да заявя изрично, че България през последната година охранява границата си прелестно и имаме 0% миграционен напън. Проблемът е, че има няколко подводни камъка, като измежду тях са съдът в Хага, неправителствени организации, които ни наблюдават за всяко едно изявление по тематиката. Трябва доста деликатно да следите всичко по тематиката и аз желая да дружно да обсъдим тази тематика ", прикани Борисов.

"Първата мигрантска вълна, която ни заля, помните какво беше тук. Добре, че Меркел ги одобри тогава. Сега въпросът е, легално предишните, които не ги желаят в Европа, по какъв начин би трябвало да се върнат тук. Изникават няколко въпроса обаче. Тези хора имат права и не могат да ги връщат по този начин. Вторият въпрос е къде да ги държим, като ни ги върнат? В общежитие от открит вид? Ние ги вкарваме там, а те бягат и ги ловим по границите. Да, само че в случай че построим затвор, ще ни подхванат от неправителствените организации. Ние като страна и българското общество би трябвало да намерим решение за легалните мигранти. Не си мислите, че е елементарно. На последния съвет на Европейски Съюз ми споделиха, че съм безсрамен и недодялан. И в този момент върви гнусна подправена вест, че на "Безмер " ги одобряваме със самолети. Позицията ми е безапелационна. Три неща - отбрана на външните граници от всички структури на Европейски Съюз, платформи за бежанците в трети страни, без да назоваме все още техните имена и изрично мога да заявя, че не съм подпсивал никакво съглашение за връщане на незаконните. В началото бяхме неподготвени, а в този момент сме най-хубави в цяла Европа. Вчера президентът Тръмп приказва за 4-5% да се дават защита. Никой обаче не пита Съединени американски щати и Русия да вземат мигрантите, тъй като те ни костват милиарди на нас в Европа. Спазваме си уговорките. Тези, които бягат от война, да се грижим за тях. 5-6 месеца и след това да се връщат в родните си места ", безапелационен беше Борисов.

След получения отговор Корнелия Нинова излезе още веднъж на трибуната, с цел да зададе уточняващи въпроси. "Вярно ли е, че смятате, че мигрантите могат да решат демографската рецесия и проблемите с работната ръка? Също по този начин скам да информирате българския народ за скандалните постановления 208 и 144 ", съобщи тя.

"Мигрантите не са единствено тези, за които говорите. В момента в България работят хиляди украинци, бесарабски българи, молдовци. Ако желаете, направте среща с бизнеса и да се разберем с ДАНС да изгоним всички тези хора. Ние доста ясно сме декларирали за кои мигранти става въпрос. Относно разпореждане 208 мога да кажа единствено, че то е същото, което е приело вашето държавно управление. Даже вашето разпореждане е по-тежко ", отговори и министър-председателят.

Нинова още веднъж не хареса отговора на Борисов и продължи с въпросите и нападките. "Продължжавам да настоявам, че българското общество не е осведомено за разпореждане 144. Вече не ви имам вяра на думите. Един ден говорите едно, на другия едно. Днес още веднъж представихте много разнообразни отговори и тези. Трябва да оказваме помощ на хората, които бягат от война, само че те би трябвало да имат същите права като българските жители. В разпореждане 144 е записано, че България ще обезпечава безвъзмездна здравна помощ на бежанците, които нямат средства. Аз запитвам - на българските жители, които нямат приходи обезпечава ли им се гратис опазване на здравето? Точно заради тази причина внасяме тази тематика за разглеждане и спор в Народното събрание. Събрали мсе нужните подписи ", разкри тя.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР